Γιάννης Μανιάτης: Πετρέλαιο υπάρχει




Αισιόδοξος για τις έρευνες αναζήτησης υδρογονανθράκων στη χώρα μας εμφανίζεται σε συνέντευξή του στην Καθημερινή της Κυριακής ο υφυπουργός Περιβάλλοντος Γιάννης Μανιάτης.


Όπως τονίζει πετρέλαιο υπάρχει και οι Έλληνες δε θα απογοητευθούν. Το Ιόνιο είναι αποδεδειγμένα μια καλή περιοχή, ενώ και η Νότια Κρήτη δημιουργεί σοβαρές προσδοκίες.

Σημειώνει ότι «αν προσθέσουμε και τα ενθαρρυντικά στοιχεία από τις γνωστές θαλάσσιες περιοχές της Βόρειας Ελλάδας, τότε δικαιούμαστε να είμαστε αισιόδοξοι».


Αναφερόμενος στις σεισμικές έρευνες σε Ιόνιο και Νότια Κρήτη, σημειώνει ότι είναι κόστους 20-30 εκατ. ευρώ, αλλά γίνονται με μηδενικό κόστος για το ελληνικό δημόσιο και το ενδιαφέρον από ξένες εταιρίες είναι μεγάλο.

Επίσης ο κ. Μανιάτης επιβεβαιώνει το ισραηλινό ενδιαφέρον για γεωτρήσεις στον ελληνικό χώρο. Αναφέρει μάλιστα, ότι τα κοιτάσματα Κύπρου, Ισραήλ και Ελλάδας αποτελούν για τα τελευταία 20 χρόνια τη μοναδική νέα πηγή πόρων της Ευρώπης.

Ο υφυπουργός τονίζει ότι η ΑΟΖ αποτελεί μία σπουδαία θεσμοκή παρέμβαση για τη διασφάλιση των εθνικών κυριαρχικών μας δικαιωμάτων, ενώ δεν απαιτείται κήρυξη ΑΟΖ για την εκμετάλλευση των υποθαλάσσιων κοιτασμάτων υδρογονανθράκων.

Σχολιάζοντας την απόφαση της Βουλγαρίας να σταματήσει τα σχέδια για τον αγωγό Μπουργκάς – Αλεξανδούπολη, τη χαρακτηρίζει «απίστευτη διπλωματική αντίφαση».
neatv.gr