Επικίνδυνη φημολογία διαταράσσει τον κοινωνικό ιστό


Ένα ανελέητο «κυνήγι μαγισσών», μία απίστευτη διασπορά φημών περί δήθεν συλλήψεων συγκεκριμένων προσώπων για υποθέσεις παιδεραστίας, έχοντας λάβει επικίνδυνες διαστάσεις, είναι σε εξέλιξη το τελευταίο 20ήμερο στην πόλη του Ρεθύμνου, φήμες οι οποίες ξεκίνησαν αμέσως μετά τη σύλληψη Σειραγάκη και διογκώθηκαν τραγικά μετά τη σύλληψη του 50χρονου προπονητή στίβου και την αυτοκτονία του, πριν οδηγηθεί στη δικαιοσύνη κατηγορούμενος για ασέλγεια σε βάρος ανηλίκων.


Πρόκειται για μία απέραντη φημολογία, που επί της ουσίας δεν έχει βάση, αφού ούτε συλλήψεις υπάρχουν ούτε συγκεκριμένα στοιχεία στις αρχές, σύμφωνα και με όλες τις πληροφορίες που υπάρχουν. Και φυσικά δεν μπορεί κανείς να είναι αντίθετος στην αποκάλυψη της αρρωστημένης δράσης οποιουδήποτε, αρκεί αυτή να στηρίζεται σε συγκεκριμένα βάσιμα στοιχεία και να μην είναι αποκυήματα της φαντασίας ή ακόμα και της εμπάθειας ορισμένων.

Επιπλέον, είναι σαφές ότι υπό αυτές τις συνθήκες με την ακατάσχετη «σπερμολογία», υπάρχει ακόμα και ο κίνδυνος κάλυψης ακόμα και των ενόχων μέσα στον ορυμαγδό των ψιθύρων και των αστοιχείωτων συζητήσεων. Επομένως, το μόνο που μένει είναι αυτή η συζήτηση να σταματήσει και αν κάποιος έχει πραγματικά στοιχεία, αυτά να τα καταθέσει στις αρμόδιες αρχές.

Σε αυτό το πλαίσιο κινείται και η αντίδραση της Ένωσης Πτυχιούχων Φυσικής Αγωγής, καταδικάζει σε ανακοίνωση της απερίφραστα κάθε νοσηρό φαινόμενο, όπως η παιδεραστία, ωστόσο δεν παραλείπει να εκφράσει τη δυσαρέσκειά της για την εμπλοκή ονομάτων από το χώρο του αθλητισμού, τα οποία, όπως λέει χαρακτηριστικά, «κατηγορούνται και δικάζονται άδικα στις παρέες και τα πηγαδάκια με ανέλεγκτες κατηγορίες».

Την ίδια ώρα, έκκληση για σύνεση και αυτοσυγκράτηση κάνει και ο δήμαρχος Ρεθύμνου, σχολιάζοντας τη φημολογία των τελευταίων ημερών. Μάλιστα, ο ίδιος επικοινώνησε χθες με τον Αστυνομικό Διευθυντή, Μανώλη Παραδουλάκη, από τον οποίο ζήτησε να του επιβεβαιώσει εάν οι φήμες ευσταθούν, με τον ταξίαρχο να του απαντά πως δεν υπάρχει καμία καταγγελία ή στοιχείο στα χέρια της ΕΛ.ΑΣ. σχετικά με αυτές.

«Είναι απαράδεκτο αυτό που συμβαίνει», σχολίασε ο Γιώργος Μαρινάκης. «Με πολλή θλίψη παρακολουθούμε τις τελευταίες ημέρες κάποιοι, αντί να ασχοληθούν σοβαρά με το θέμα που έχει προκύψει και πράγματι πρέπει να μας απασχολεί για να το αντιμετωπίσουμε, να αναλώνονται και να διαδίδουν - άλλοι κακόβουλα και άλλοι από αφέλεια - διάφορες φήμες σε βάρος συμπολιτών μας, τους οποίους στοχοποιούν και τους αποδίδουν διάφορες ενέργειες, για τις οποίες τουλάχιστον η αστυνομική αρχή την οποία και σήμερα ρώτησα δεν έχει ιδέα και ούτε έχει απασχοληθεί τουλάχιστον μέχρι σήμερα.

Κάνω πραγματικά έκκληση σε όλους για αυτοσυγκράτηση, σοβαρότητα και ευπρέπεια και να μην αφήνουμε το πεδίο ελεύθερο σε εκείνους που, για λόγους που μόνο εκείνοι γνωρίζουν, δηλητηριάζουν καθημερινά την κοινωνία μας με διάφορες φήμες, αποπροσανατολίζοντάς την από την ουσία των προβλημάτων μας».

Έκκληση από την Ένωση Γυμναστών

Οι γυμναστές του Ρεθύμνου σημειώνουν στην ανακοίνωσή τους ότι οι ίδιοι καταδικάζουν νοσηρές δράσεις, δεν κρύβουν την ανησυχία τους για το γεγονός ότι ο χώρος του αθλητισμού έχει δεχθεί σοβαρότατο πλήγμα και καλούν εκείνους που διαχέουν φήμες, αν έχουν στοιχεία, να τα καταθέσουν στις αρμόδιες αρχές.

Αναλυτικά, η Ένωση Πτυχιούχων Φυσικής Αγωγής αναφέρει:
«Συγκλονισμένοι από τις ειδήσεις των τελευταίων ημερών, αλλά και οργισμένοι με την ανεξέλεγκτη διάσταση που έχει λάβει η φημολογία ανέλεγκτων πληροφοριών για εμπλεκόμενα πρόσωπα από το χώρο του αθλητισμού, δηλώνουμε ότι καταδικάζουμε απερίφραστα κάθε νοσηρό φαινόμενο, είτε αυτό λέγεται παιδεραστία, είτε οτιδήποτε άλλο που αφορά τη μη τήρηση των κανόνων και αξιών που διέπουν τις βάσεις και τα ήθη  μιας κοινωνίας.

Από την πρώτη στιγμή που δόθηκε στη δημοσιότητα η είδηση της δράσης του εκπαιδευτικού Σειραγάκη N.,  στο έκτακτο Δ.Σ που συγκαλέσαμε αποφασίσαμε ομόφωνα να μην προχωρήσουμε σε καμία ανακοίνωση προς τα ΜΜΕ,  σεβόμενοι και εμπιστευόμενοι το έργο της δικαιοσύνης. Όμως μετά  τη σύλληψη και του συναδέλφου μας καθηγητή φυσικής αγωγής, με την πάροδο των ημερών, διαπιστώνουμε  ότι υπάρχει στη πόλη μας έντονη φημολογία και αναφορά πολλών ονομάτων, κυρίως συναδέλφων, οι οποίοι ‘’ κατηγορούνται’’ και ‘’δικάζονται’’ άδικα στις παρέες και στα πηγαδάκια των δρόμων με ανέλεγκτες κατηγορίες.

Για το λόγο αυτό προκειμένου να προστατεύσουμε τον κλάδο και τους συναδέλφους μας, διαμαρτυρόμαστε εντονότατα για την κατάσταση αυτή που επικρατεί στη πόλη και καλούμε όποιον έχει κάποιο συγκεκριμένο στοιχείο για τυχόν εμπλεκόμενα πρόσωπα να το καταθέσει επώνυμα στην Εισαγγελία Ρεθύμνου, η οποία είναι και ο αρμόδιος κρατικός φορέας για να αξιολογήσει την κάθε πληροφορία. Ας πάψει επιτέλους η διασπορά χωρίς αποδεικτικά στοιχεία ανώνυμων, ανυπόστατων καταγγελιών σε βάρος τόσο μελών της Ένωσής Πτυχιούχων Φυσικής Αγωγής Ρεθύμνου όσο και άλλων συμπολιτών μας, που όχι μόνο δεν ωφελούν κανένα, αλλά σπιλώνουν πρόσωπα και υπολήψεις.

Το γεγονός ότι τα μέχρι σήμερα κατηγορούμενα πρόσωπα άπτονται  του χώρου του αθλητισμού έχει επιφέρει σημαντικό πλήγμα στο χώρο αυτό. Επισημαίνουμε, όμως, για  μια ακόμα φορά ότι ανεξάρτητα από μεμονωμένα νοσηρά φαινόμενα, που ασφαλώς  θα πρέπει να αποκαλυφθούν επώνυμα και να απομακρυνθούν το συντομότερο δυνατό από το χώρο του αθλητισμού και της εκπαίδευσης, η ενασχόληση με τον αθλητισμό ήταν, είναι και θα είναι μια από τις βασικότερες παραμέτρους, τόσο για τη σωματική όσο και για την ψυχική ανάπτυξη του ανθρώπου».

goodnet.gr