Κανονικά οι συνταγές στα φαρμακεία




Κανονικά θα εκτελούνται από σήμερα οι συνταγές των ασφαλιστικών ταμείων και οι ασφαλισμένοι δε θα υποχρεώνονται να πληρώνουν τα φάρμακα από την τσέπη τους, αφού ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Ηρακλείου αποφάσισε να προχωρήσει σε αναστολή των κινητοποιήσεών του, μετά τις διαβεβαιώσεις ότι αρχίζει σταδιακά η πληρωμή των οφειλών του ΟΠΑΔ.


Σε χθεσινή ανακοίνωση του Συλλόγου αναφέρεται:


"Η έκτακτη Γ.Σ. του ΦΣΗ λαμβάνοντας υπόψιν τις ανάγκες των ασφαλισμένων, την άσχημη οικονομική συγκυρία και τις δύσκολες ώρες που περνά η χώρα, αποφάσισε να στηρίξει για ακόμα μια φορά το ασφαλιστικό σύστημα και τον ασθενή συνάνθρωπό μας.

Παρά την αφερεγγυότητα των αρμόδιων υπουργών, που επανειλημμένα έχουν δεσμευθεί στο παρελθόν, για την στήριξη των ασφαλιστικών ταμείων και την κάλυψη των αναγκών τους.

Ο ΦΣΗ θα προσπαθήσει να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων. Προειδοποιούμε όμως ότι η μη τήρηση των συμφωνηθέντων θα βρει πάλι τους φαρμακοποιούς εναντίον αυτών που με τις πολιτικές επιλογές τους υπονομεύουν το δικαίωμα του κάθε ανθρώπου, σε υπηρεσίες υγείας και φαρμακευτική περίθαλψη".

Τα ταμεία οφείλουν στους φαρμακοποιούς του Ν. Ηρακλείου περισσότερα από 10 εκατομμύρια ευρώ, υπάρχει μεγάλη έλλειψη ρευστότητας, ενώ περίπου 20-25 φαρμακεία έχουν μπει στον Τειρεσία. Πανελλαδικά ο αριθμός τους φθάνει τις 3.000.

Τα χρέη των ασφαλιστικών ταμείων προς τους φαρμακοποιούς ξεπερνούν τα 400 εκατομμύρια ευρώ, λέει ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ) Θεόδωρος Αμπατζόγλου, ενώ την ίδια ώρα προμηθευτές τούς ζητούν άμεση εξόφληση ή μεγάλες προκαταβολές.

"Ορατός είναι πλέον ο κίνδυνος συσσωρευμένων λουκέτων, με τα κατασχετήρια να αυξάνονται με γεωμετρική πρόοδο λόγω έλλειψης ρευστότητας", αναφέρει ο κ. Αμπατζόγλου. Σύμφωνα με στοιχεία του ΠΦΣ, πανελλαδικά, 800 φαρμακεία οδηγούνται σε κλείσιμο το επόμενο διάστημα, ενώ στην Αττική 243 φαρμακεία έχουν δηλώσει ότι θα κατεβάσουν ρολά και 45 έχουν ήδη αναστείλει τη λειτουργία τους.
cretalive.gr