Ο άτυχος άστεγος στα...αζήτητα


Κανείς δεν έχει αναζητήσει μέχρι σήμερα τον 62χρονο άστεγο ο οποίος άφησε την τελευταία του πνοή το βράδυ του Σαββάτου σε παγκάκι της πλατείας της Δημοτικής Αγοράς. Η νεκροψία έδειξε πνευμονικό οίδημα. Ίσως αν κάποιος είχε ειδοποιήσει τις αρχές ο άνθρωπος αυτός να είχε την απαραίτητη ιατρική περίθαλψη και να έβλεπε άλλη μια μέρα να ξημερώνει στη μοναχική ζωή του. 


Οι περισσότεροι από εμάς περπατώντας στους δρόμους της πόλης των Χανίων  έχουμε δει ανθρώπους να κοιμούνται στο δρόμο. Ο αριθμός τους άγνωστος καθώς δεν υπάρχει μητρώο αστέγων.

Άραγε έχουμε συνηθίσει το θλιβερό αυτό κοινωνικό φαινόμενο; Πόσοι από εμάς στην πράξη βοηθούμε τους ανθρώπους που συναντάμε σε ένα παγκάκι ή στο πεζοδρόμιο; Μήπως τους προσπερνάμε;

Το τραγικό περιστατικό του θανάτου του 62χρονου έρχεται να αναδείξει τις ελλείψεις σε υποδομές ξενώνα αστέγων. Σύμφωνα με την αρμόδια Αντιδήμαρχο Χρυσούλα Χατζηδάκη ο Δήμος Χανίων συνεργάζεται με την Αντιπεριφέρεια για τη δημιουργία ξενώνα σε χώρο των εγκαταστάσεων του παλιού ψυχιατρείου. Οι τοίχοι όμως δε φτάνουν. Για να λειτουργήσει μια τέτοια υποδομή πρέπει να προσληφθούν άτομα για τη φύλαξη και την περίθαλψη τους.

Τα μέλη της παράταξης «Δήμος Ενεργών Πολιτών» υπογραμμίζουν ότι υπάρχει δυνατότητα άμεσης λειτουργίας του ξενώνα συνιδιοκτησίας συσσιτίων Σπλάντζιας και γηροκομείου που βρίσκεται στη Σπλάντζια και είναι ήδη εξοπλισμένος, αλλά εκκρεμεί εδώ και δύο χρόνια, η λήψη απόφασης του γηροκομείου για παραχώρηση η συμβολική ενοικίαση του χώρου στα συσσίτια, ώστε να προχωρήσουν στη λειτουργία του

Τέλος, σύμφωνα με οδηγία της Πολιτικής Προστασίας πρέπει να λειτουργούν χώροι στους Δήμους σε καιρικές συνθήκες ψύχους ώστε να μπορούν να διανυχτερεύσουν οι άστεγοι. Για τα Χανιά οι χώροι αυτοί είναι στο Δημοτικό Γηροκομείο και στο κλειστό Γυμναστήριο του Κλαδισού. Πως ορίζονται οι καιρικές αυτές συνθήκες; Όταν η θερμοκρασία πέσει κάτω από τους 4 βαθμούς Κελσίου….

neatv.gr - Ε.Ξ.