Έρχονται οι Αμερικανοί για τα κοιτάσματα της Κρήτης




Συγκεκριμένο όνομα φαίνεται πως έχει ο πιο επίμονος αυτή τη στιγμή ενδιαφερόμενος για τα κοιτάσματα της Κρήτης, και αυτός δεν είναι άλλος από τη γνωστή από το οικόπεδο 12 της Κύπρου Noble Energy.

Κάτι η ευθεία παρότρυνση του ίδιου του πρωθυπουργού Λουκά Παπαδήμου για να προωθηθεί το θέμα της διερεύνησης και αξιοποίησης των κοιτασμάτων νοτιοανατολικά της Κρήτης, κάτι η τελευταία κινητικότητα στα αρμόδια υπουργεία με τη σύσκεψη μεταξύ υπουργείου Εξωτερικών και Περιβάλλοντος, η κυβέρνηση ανοίγει τώρα τις διαδικασίες όχι μόνο για το Ιόνιο Πέλαγος αλλά και για την περιοχή της Κρήτης. Τουλάχιστον αυτό είναι το μήνυμα που στέλνει προς τα έξω η κυβέρνηση, και καταλύτης, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, είναι η πρόθεση - πιο σωστά, η επιμονή - της Noble Energy, της αμερικανικής εταιρείας που ανακάλυψε το κοίτασμα φυσικού αερίου στην Κύπρο, να προχωρήσει σε έρευνες για τον εντοπισμό φυσικού αερίου νοτιοανατολικά της Κρήτης. Σε μία θαλάσσια περιοχή που γειτνιάζει με τα κυπριακά μπλοκ και ορισμένοι επιστήμονες εκτιμούν ότι «κρύβει» πολύ μεγάλα κοιτάσματα...
Δεν είναι άλλωστε τυχαίο πως ο ίδιος ο πρωθυπουργός ζήτησε να ενημερωθεί προσωπικά από τον καθ’ ύλην αρμόδιο - ο λόγος φυσικά για τον υφυπουργό Περιβάλλοντος Γιάννη Μανιάτη - για το πού βρίσκονται οι διαδικασίες σχετικά με τους διαγωνισμούς που έχουν προκηρυχθεί τόσο για την παραχώρηση της έρευνας και εκμετάλλευσης κοιτασμάτων βόρεια των Ιωαννίνων, στον Πατραϊκό Κόλπο και στο Κατάκολο, όσο και για τις σεισμικές έρευνες στο Ιόνιο και νότια της Κρήτης, εντός των ελληνικών χωρικών υδάτων. Επισήμως, αντικείμενο της συνάντησης ήταν οι διαγωνισμοί και τα διαδικαστικά. Πληροφορίες όμως αναφέρουν πως συζητήθηκε εκτενώς και το επίμονο ενδιαφέρον που έχει δείξει η Noble να προχωρήσει σε δικές της έρευνες, χρησιμοποιώντας ίδια δεδομένα στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή νότια της Κρήτης. Ενδιαφέρον που αναζωπυρώθηκε φυσικά μετά την ανακάλυψη του κοιτάσματος στην Κύπρο. Η συγκεκριμένη εταιρεία, πιθανώς το ίδιο ακριβώς επιθυμεί και η ισραηλινή Delek, φέρεται διατεθειμένη να κάνει χρήση των διατάξεων που προβλέπει ο τελευταίος νόμος για τις έρευνες υδρογονανθράκων. Κι αυτό μιας και της δίνεται η δυνατότητα να καταθέσει αίτημα στις αρμόδιες ελληνικές Αρχές για να διενεργήσει έρευνες σε περιοχή της επιλογής της, χωρίς για τη συγκεκριμένη περιοχή να έχει προηγηθεί προκήρυξη διαγωνισμού από το Δημόσιο.
Σύμφωνα μάλιστα με ορισμένες πληροφορίες, δεν αποκλείεται μέσα στον Ιανουάριο υψηλόβαθμα στελέχη της αμερικανικής εταιρείας να έρθουν στην Αθήνα και να επισκεφτούν το υπουργείο Περιβάλλοντος.
neakriti.gr