Επιφυλάξεις για την επένδυση ΑΠΕ στον Αθερινόλακκο


Τον Αύγουστο του 2011 εγκρίθηκε από την επιτροπή περιβάλλοντος του Περιφερειακού Συμβουλίου Κρήτης η μεγαλύτερη ενεργειακή επένδυση στην Ευρώπη, στον τομέα της ηλιοθερμικής ενέργειας.

Το ηλιοθερμικό πάρκο έκτασης 1.000 στρεμμάτων με 21.000 κάτοπτρα, τα οποία θα δίνουν ρεύμα της τάξεως των 138 Μεγαβάτ, θα στηθεί δίπλα στον Αθερινόλακκο. Η επένδυση θα ανέλθει στα 141 εκατ. ευρώ.
Ο ηλιοθερμικός σταθμός της "NUR-MOH" είναι αποτέλεσμα της σύμπραξης των επιχειρήσεων Βαρδινογιάννη, Motor Oil Hellas, και της Nur Energy που συμμάχησαν για να δημιουργήσουν την εγκατάσταση που θα αλλάξει τον ενεργειακό χάρτη της Κρήτης.
Γι΄ αυτήν ακριβώς την επένδυση εξέφρασε τις έντονες ενστάσεις και διαφωνίες ο κ.Λεονταράκης Γιάννης, Περιφερειακός Σύμβουλος Περιφέρειας Κρήτης.
Αναφερόμενος στον παράγοντα της ήδη βεβαρημένης περιοχής από τη λειτουργία του εργοστασίου παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, τόνισε την παρακμή του λιμανιού της περιοχής λόγω της χρήσης του για την τροφοδοσία των καυσίμων και όχι μόνο.
«Η αιτιολογία ότι θα καλυφθούν θέσεις εργασίας από άτομα της περιοχής δεν ευσταθεί. Πρόκειται για μια τεράστια παρανομία που σε αυτήν έχουν συντελέσει και υπηρεσίες. Η δασική υπηρεσία Λασιθίου έχει χαρακτηρίσει την περιοχή δημόσια-δασική, κάτι που σημαίνει ότι δε μπορεί να υλοποιηθεί καμία επένδυση. Παράλληλα, στην επιτροπή περιβάλλοντος που ενέκρινε την επένδυση, είχαν παρουσιαστεί λανθασμένα στοιχεία με αποτέλεσμα και τα μέλη της επιτροπής να μην έχουν τη σωστή ενημέρωση. Το θέμα δεν ήρθε στο περιφερειακό συμβούλιο παρ΄ όλης της βαρύτητας και ιδιαιτερότητας της επένδυσης. Πάντως, από πλευράς μου έχω καταθέσει ένσταση που θα συζητηθεί στο Εφετείο των Χανίων, έχοντας με το μέρος μου ιδιοκτήτες παρακείμενων ακινήτων του χώρου της επένδυσης αλλά και πολίτες που διαφωνούν με την υλοποίησή της, αναφέρει ο κ. Λεονταράκης».
«Για να είμαστε ξεκάθαροι απέναντι στους πολίτες, πρέπει να εφαρμόζουμε διαφανής διαδικασίες, δημοσιότητα και διαβούλευση των προτάσεων που υποβάλλονται, αλλιώς εύκολα χαρακτηρίζονται ως ύποπτες, μεμπτές και διαβλητές για την εξυπηρέτηση και μόνο συμφερόντων ορισμένων ιδιωτών», καταλήγει ο ίδιος.
radiolasithi.gr