Κατάληψη των διοικητικών υπηρεσιών στο νοσοκομείο


Σε κατάληψη των διοικητικών υπηρεσιών του νοσοκομείου Ρεθύμνου προχώρησαν χθες το πρωί γιατροί και εργαζόμενοι του νοσηλευτικού ιδρύματος, οι οποίοι έχουν ζητήσει την παραίτηση του Διοικητή.

Οι υπηρεσίες υγείας και τα προγραμματισμένα ραντεβού λειτουργούσαν κανονικά, ωστόσο λόγω και της διακοπής των ηλεκτρονικών διαδικασιών, οι επισκέπτες του νοσοκομείου χθες δεν πλήρωναν το εισιτήριο των 5 ευρώ.
Η κίνηση αυτή είχε αποφασιστεί την προηγούμενη εβδομάδα στη γενική συνέλευση της Ένωσης Γιατρών, ενάντια στην υποβάθμιση του νοσοκομείου και της συνεργασίας – συγχώνευσης όπως θεωρούν οι ίδιοι – των νοσοκομείων Ρεθύμνου και Χανίων που ανακοινώθηκε από το υπουργείο υγείας.
Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου και η Διοίκηση του ρεθυμνιώτικου Ιδρύματος αρνούνται τα περί συγχώνευσης, ωστόσο το προσωπικό και των δυο νοσοκομείων  θεωρεί ότι η κατάρτιση ενιαίου σχεδιασμού κοινών υπηρεσιών, κοινών προγραμμάτων λειτουργίας Τμημάτων, Κλινικών και Εργαστηρίων καθώς και η διάθεση επιστημόνων μεταξύ των νοσοκομείων συνιστούν υποβάθμιση και συρρίκνωση του ΕΣΥ.
Άλλωστε όπως επισημαίνουν οι γιατροί του Ρεθύμνου, στο έγγραφο ορίζονται: «Λειτουργία τμημάτων και μονάδων ΜΟΝΟ σε ένα από τα δύο νοσοκομεία. Άρα κλείσιμο τμημάτων του νοσοκομείου Ρεθύμνου, Μεταφορά των ασθενών για θεραπεία και διάγνωση στο γειτονικό νομό με τη βοήθεια του ΕΚΑΒ, αφού  δεν θα υπάρχει το αντίστοιχο τμήμα για ιατρική κάλυψη.
Κοινό πρόγραμμα εφημεριών για τα δυο νοσοκομεία σε τμήματα και εργαστήρια και μετακίνηση του προσωπικού και των ασθενών με επείγοντα προβλήματα στα Χανιά».
Στο μεταξύ η προγραμματισμένη για χθες συνέλευση των γιατρών και εργαζομένων, αναβλήθηκε για σήμερα στη 1.30 το μεσημέρι και καλούνται να συμμετάσχουν σε αυτή όσοι ρεθυμνιώτες το επιθυμούν, προκειμένου να συζητήσουν και να πάρουν αποφάσεις για το μέλλον των κινητοποιήσεων στο χώρο της υγείας.
Αντιδράσεις στα Χανιά
Άμεση ήταν η αντίδραση του προσωπικού του Γενικού Νοσοκομείου Χανίων στο ενδεχόμενο συγχώνευσης λειτουργίας των δυο νοσοκομείων με την πρόεδρο της Ένωσης Γιατρών του Ε.Σ.Υ., Κατερίνα Μανιμανάκη, να κάνει λόγο για «υποβάθμιση της υγείας» και να κατηγορεί την κυβέρνηση ότι «δεν υπολογίζει την ανθρώπινη ζωή και θέλει ανθρώπους νεκρούς», ενώ ο πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων του Νοσοκομείου Χανίων, Βαγγέλης Κωνσταντουλάκης, τόνισε πως «οποιαδήποτε συρρίκνωση του Ε.Σ.Υ. θα βγει εις βάρος όλων των πολιτών».
Από τη μεριά του, ο διοικητής του Γενικού Νοσοκομείου Χανίων, Χαράλαμπος Δουλγεράκης, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν τα «Χανιώτικα Νέα» μαζί του, επεσήμανε ότι η εν λόγω απόφαση «είναι θέμα καθαρά συνεργασίας ούτε για συγχώνευση ούτε για συνένωση λέει τίποτα», ωστόσο, επιφυλάχθηκε να τοποθετηθεί αναλυτικά όταν θα έχει, όπως τόνισε, καλύτερη εικόνα.
Αναστολή συνεργασίας των δυο νοσοκομείων ζητά το συντονιστικό φορέων
Χθες το μεσημέρι πραγματοποιήθηκε  η Συνέλευση των φορέων που έχει συσταθεί για τα θέματα Υγείας στο Ρέθυμνο, στα γραφεία της ΟΕΒΕ Ρεθύμνου, παρουσία του Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Ρεθύμνου Μανώλη Λίτινα.
Αν δεν προωθηθούν λύσεις στα προβλήματα του νοσοκομείου από τους αρμόδιους φορείς (υπουργείο, ΔΥΠΕ, Περιφέρεια) μέχρι τις 17 Φεβρουαρίου, οπότε λήγει το τελεσίγραφο, όπως έχει ζητήσει το συντονιστικό των φορέων, τότε έχει αποφασιστεί να ακολουθήσουν δυναμικές κινητοποιήσεις.
Συγκεκριμένα χθες αποφασίστηκε:

«1. Η ημερομηνία που έχει ορισθεί από την Σ.Ε δηλαδή η 17η Φεβρουαρίου 2012 να είναι η αρχή για τις κινητοποιήσεις .Για τον λόγο αυτό ορίστηκε Γενική Συνέλευση το Σάββατο 18 /2/2012
2. Η Συνεργασία Δημοτικής και Περιφερειακής αρχής στην άμεση αίτηση αναστολής της Υπουργικής Απόφασης του κ. Λοβέρδου σχετικά με την συγχώνευση των Νοσοκομείων Ρεθύμνης και Χανίων
3. Να καλέσουμε όλους τους Ρεθυμιώτες να ενημερώνονται για τις κινητοποιήσεις που θα αρχίσουν για το μεγάλο θέμα του Νοσοκομείου μας».
Στο μεταξύ χθες, η αντιπεριφερειάρχης Μαίρη Λιονή έστειλε επιστολές στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου υγείας, τους βουλευτές του νομού, τη ΔΥΠΕ Κρήτης, θέτοντας συγκεκριμένες διεκδικήσεις.
Συνάντηση στη ΔΥΠΕ για τη συνεργασία
Σχετικά με το θέμα της συνεργασίας των νοσοκομείων Χανίων και Ρεθύμνου συζήτησαν χθες μεταξύ άλλων ο Διοικητής της ΥΠΕ Κρήτης Πανίκος Καρατσής και οι διοικητές των δυο νοσηλευτικών ιδρυμάτων Γιώργος Μοσχοβάκης και Χαράλαμπος Δουλγεράκης.
«Μετά και τη δήλωση του υφυπουργού υγείας κ. Τιμοσίδη, είναι εντελώς ξεκάθαρα τα πράγματα. Δεν συγχωνευόμαστε, συνεργαζόμαστε», τόνισε μιλώντας στην Κ.Ε. ο κ. Μοσχοβάκης. Ουσιαστικά, όπως υποστηρίζει ο ίδιος, με τη συνεργασία αυτή διευκολύνονται κάποιες διαδικασίες όταν υπάρχει προσωρινή ανάγκη προσωπικού, με τη μετακίνηση δηλαδή από το ένα νοσοκομείο στο άλλο, όπως επίσης και στο επίπεδο των διακομιδών.
Στο μεταξύ το νοσοκομείο Ρεθύμνου ήδη περνάει δύσκολες μέρες σε ό,τι αφορά τις ελλείψεις προσωπικού. Όπως τονίζει και ο Διοικητής του ιδρύματος, αξίζει ένα μεγάλο μπράβο στη νοσηλευτική υπηρεσία γιατί σε κάποια τμήματα δεν βγαίνουν οι βάρδιες, ωστόσο κάνουν ότι είναι δυνατόν για να καλύπτονται τα κενά.
Ο κ. Μοσχοβάκης σημειώνει ότι αναμένεται η κάλυψη των κενών θέσεων με 18 προσλήψεις επικουρικού προσωπικού (νοσηλευτικού και παραϊατρικού) τον Μάρτιο, κάτι για το οποίο έχει δεσμευτεί ο Διοικητής της ΥΠΕ Κρήτης.
goodnet.gr-της Χαράς Βηλαρά