Έργα 21 εκατ. ευρώ στο Μυλοπόταμο με κονδύλια του ΕΣΠΑ



Η διατήρηση της διαφορετικότητας, της παράδοσης και του πολιτισμού- στοιχεία που υπάρχουν σε αφθονία στην περιοχή του Μυλοποτάμου- με την ταυτόχρονη προσαρμογή στις νέες συνθήκες του ανταγωνισμού και της διευρυμένης και ελεύθερης αγοράς, είναι οι προκλήσεις στις οποίες καλούμαστε ν’ ανταποκριθούμε, όπως τόνισε ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης, κατά την ομιλία του στο 27ο Αναπτυξιακό Συνέδριο της Πανελλήνιας Πολιτιστικής Ένωσης Μυλοποταμιτών, που πραγματοποιείται σήμερα Σάββατο στην Τοπική Κοινότητα Κρυονερίου, με τη στήριξη της Περιφέρειας Κρήτης.

Ο κ. Αρναουτάκης εισηγήθηκε ένα εκ των βασικότερων θεμάτων του Συνεδρίου, που έχει να κάνει με τα προγράμματα του Εθνικού Στρατηγικού Πλαισίου Αναφοράς 2007- 2013 (ΕΣΠΑ) στην περιοχή του Μυλοποτάμου και αναφέρθηκε διεξοδικά στα κονδύλια που «τρέχουν» ή θα «τρέξουν» στην περιοχή, βελτιώνοντας με συγκεκριμένα έργα την ποιότητα ζωής των κατοίκων και των επισκεπτών της περιοχής.
Το ΕΣΠΑ –τόνισε- αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα μέσα ασκήσεως περιφερειακής πολιτικής και εμείς έχουμε θέσει
ως προτεραιότητα την ενδυνάμωση της ενδοχώρας της Κρήτης, καλώντας του Δήμους να υποβάλλουν τις προτάσεις τους για τα «Ολοκληρωμένα Σχέδια Ανάπτυξης Περιοχών Υπαίθρου (ΟΣΑΠΥ)» συνολικού προϋπολογισμού 80.000.000 ευρώ.
Τα Ολοκληρωμένα Σχεδία Ανάπτυξης των Περιοχών της Υπαίθρου (ΟΣΑΠΥ) έχουν ως σκοπό τη βελτίωση της ελκυστικότητας των περιοχών της ενδοχώρας της Κρήτης, καθώς και τη δημιουργία θέσεων απασχόλησης, μέσω της αξιοποίησης των συγκριτικών πλεονεκτημάτων τους.
Για το Δήμο Μυλοποτάμου – πρόσθεσε-έχει εξασφαλιστεί χρηματοδότηση 2,5 εκ. ευρώ που αφορά στο Ολοκληρωμένο Πρόγραμμα Ανάπτυξης του Δήμου.
Ο κ. Αρναουτάκης αναφέρθηκε παράλληλα στα έργα που υλοποιούνται αυτή την περίοδο στο Δήμο Μυλοποτάμου από το ΠΕΠ Κρήτης και Νήσων Νοτίου Αιγαίου, συνολικού ύψους 18,3 εκατομμυρίων ευρώ.
Τα έργα αυτά είναι :
• Κατασκευή παράκαμψης οικισμού Αξού (επαρχιακή οδός 29), 4.975 εκ. ευρώ - καθυστερεί η υλοποίηση του έργου λόγω αλλαγής της μελέτης
• Βελτίωση τμήματος οδικού δικτύου εντός οικισμού Περάματος, 1.087 εκ. ευρώ - ολοκληρώνεται
• Βελτίωση κύριας δημοτικής οδού Ρούμελης – Σκεπαστή, 530 χιλ. ευρώ - υλοποιείται
• Βελτίωση δημοτικής οδού Ελεύθερνα – Αλφά, 570 χιλ. ευρώ - υλοποιείται
• Βελτιώσεις κτιριακών και ηλεκτρομηχανολογικών υποδομών και εγκαταστάσεων του ΚΥ Περάματος, 209 χιλ. ευρώ - υλοποιείται
• Προμήθεια εξοπλισμού τμημάτων ένταξης σχολείων Δήμου Μυλοποτάμου, 64 χιλ. ευρώ - υλοποιείται
• Αποχέτευση και εγκατάσταση επεξεργασίας και διάθεσης λυμάτων στους οικισμούς των Δ.Ε. Κουλούκωνα και Ζωνιανών, 10.870 εκ. ευρώ – εντάχθηκε πρόσφατα

Ο κ. Αρναουτάκης ανέλυσε την πολιτική της Περιφέρειας, που επιδιώκει τη σύνδεση του πρωτογενή τομέα με το τουριστικό προϊόν και τόνισε: «Προς αυτό το σκοπό, είμαι βέβαιος ότι η ενδυνάμωση της οικονομίας της Κρήτης, μέσα από την παράλληλη ανάπτυξη του πρωτογενούς και του τουριστικού τομέα, είναι ένα ισχυρότατο όπλο.»
Έχουμε ήδη προχωρήσει- είπε- στην εκπόνηση του στρατηγικού σχεδίου για τον πρωτογενή τομέα παραγωγής, στα πλαίσια του οποίου περιλαμβάνονται ουσιαστικές πρωτοβουλίες και συντονισμένες δράσεις με αποκλειστικό σημείο αναφοράς την συλλογική ωφέλεια- την ωφέλεια της Κρήτης.
Όπως είπε ο Περιφερειάρχης «Η αξιοποίηση και ενίσχυση των στρατηγικών αναπτυξιακών πλεονεκτημάτων της Κρήτης στον τουρισμό, στον πρωτογενή τομέα, στον πολιτισμό, στο περιβάλλον, στην έρευνα και τεχνολογία αποτελεί την βάση της βιώσιμης ανάπτυξης για την Κρήτη του μέλλοντος.»
Σημαντική επιδίωξη μας – ανέφερε- είναι τα προϊόντα και ο τουρισμός της Κρήτης να αποκτήσουν τη δική τους ονομασία, τα δικά τους διακριτικά και υπογράμμισε: «Για την υλοποίηση αυτού του στόχου, η Περιφέρεια Κρήτης προχωρά στην καθιέρωση της εμπορικής ονομασίας «ΚΡΗΤΗ» για την αναγνώριση και πιστοποίηση των εξαιρετικά ποιοτικών αγροτικών προϊόντων και τουριστικών υπηρεσιών του νησιού μας στο εξωτερικό».
Από την πρώτη μέρα που αναλάβαμε – κατέληξε- τονίσαμε ότι καλούμαστε να κάνουμε πράξη ένα σύγχρονο αναπτυξιακό όραμα που θα αναδείξει την Κρήτη σε μια περιφέρεια που σχεδιάζει, συνεργάζεται, διεκδικεί αποφασιστικά και κερδίζει, μια περιφέρεια που προστατεύει, και αξιοποιεί τα φυσικά συγκριτικά της πλεονεκτήματα.
Της ομιλίας Αρναουτάκη προηγήθηκε βράβευση των τριών πιο καθαρών χωριών του Μυλοποτάμου- δράση που επίσης στηρίζει η Περιφέρεια Κρήτης.