Ένταση στο δημοτικό συμβούλιο Αγ. Νικολάου για το θέμα της μαρίναςΣε... αρένα μετατράπηκε η αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου Αγίου Νικολάου, την Παρασκευή το μεσημέρι στην έκτακτη συνεδρίαση που συγκλήθηκε μετά την απόφαση της Διϋπουργικής Επιτροπής Αναδιαρθρώσεων και Αποκρατικοποιήσεων η οποία μεταφέρει στο ΤΑΙΠΕΔ το δικαίωμα παραχώρησης σε τρίτους – μέσω συμβάσεων παραχώρησης – κάθε δικαιώματος χρήσης, διοίκησης, διαχείρισης και εκμετάλλευσης 23 λιμένων και τουριστικών λιμένων, όπου ανάμεσά τους συμπεριλαμβάνεται και η Μαρίνα και το Λιμάνι του Αγίου Νικολάου.

Στη συνεδρίαση, παρέστησαν και οι δύο Βουλευτές του νομού Λασιθίου κ. Κώστας Δερμιτζάκης και Γιάννης Πλακιωτάκης καθώς και εκπρόσωποι φορέων, συλλόγων και πολιτικών παρατάξεων. Έγινε συζήτηση η οποία διεξήχθη σε έντονο κλίμα ενώ παράλληλα παράγοντες της Μαρίνας παρουσίασαν τις οικονομικές και διοικητικές δομές της Δημοτικής Επιχείρησης. Στη συνέχεια τοποθετήθηκαν οι Βουλευτές Λασιθίου κ. Δερμιτζάκης και κ. Πλακιωτάκης, ο Δήμαρχος Αγίου Νικολάου κ. Δημήτρης Κουνενάκης, η Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Μαρία Μπετούρα, Δημοτικοί Σύμβουλοι καθώς και εκπρόσωποι φορέων, συλλόγων και πολιτικών παρατάξεων.
Ο βουλευτής Λασιθίου Ι. Πλακιωτάκης, αποχώρησε από την αίθουσα όταν δέχτηκε την φραστική επίθεση του επικεφαλής της ελάσσονος μειοψηφίας Βασίλη Χατζηδάκη που λίγο αργότερα ανακάλεσε τη λέξη αυτή.
Από τη συνεδρίαση αποχώρησε σύσσωμη και η δημοτική ομάδα της μείζονος μειοψηφίας θεωρώντας απαράδεκτα όσα διαδραματίστηκαν καταγγέλλοντας τον τρόπο λειτουργίας του δημοτικού συμβουλίου.

Το ψήφισμα
Κατόπιν όλων αυτών εκδόθηκε το ακόλουθο ψήφισμα περί παραχώρησης της Μαρίνας σε ιδιώτη επενδυτή:
  • Διαμαρτυρόμαστε εντόνως για την απόφαση να παραχωρηθεί ο Τουριστικός Λιμένας Αγίου Νικολάου (ΜΑΡΙΝΑ) σε ιδιώτες χωρίς μάλιστα να έχει προηγηθεί καμία συζήτηση και επαφή με το Δήμο.
  • Η απόφαση αυτή αγνοεί ότι υπάρχει σύμβαση του Υπουργείου Τουρισμού με το Δήμο Αγίου Νικολάου η οποία είναι εν ισχύ. Επίσης η ισοπεδωτική αυτή απόφαση δεν λαμβάνει υπόψη τα οικονομικά και λειτουργικά δεδομένα της ΜΑΡΙΝΑΣ ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ & διαπνέεται από μια στενή και βραχυπρόθεσμη λογική . Σημειωτέον ότι η ΜΑΡΙΝΑ αποτελεί την καρδιά της Δημοτικής Επιχείρησης Τουρισμού, στηρίζει όλο το τουριστικό κύκλωμα και τις επιχειρήσεις, τα οικονομικά αποτελέσματά της είναι θετικά ενώ τα όποια κέρδη προκύπτουν επανεπενδύονται με κανόνες δημοσίου συμφέροντος προς όφελος του τουρισμού και της Τοπικής Κοινωνίας.
  • Η ΜΑΡΙΝΑ του Αγίου Νικολάου έχει χωροθετηθεί μέσα στον πολεοδομικό ιστό της πόλης, είναι μέρος του οικονομικού και κοινωνικού ιστού και γι αυτό ακριβώς λειτουργεί με κανόνες δημοσίου συμφέροντος. Η ΜΑΡΙΝΑ δεν μπορεί να παραχωρηθεί σε οποιονδήποτε τρίτο, δεδομένου ότι αποτελεί για τους παραπάνω λόγους βασικό Δημόσιο Χώρο της πόλης του Αγίου Νικολάου και η αποκοπή του θα δημιουργήσει ανισορροπίες και μεγάλα προβλήματα.
  • Ανάλογες παρατηρήσεις ισχύουν και για ενδεχόμενη σκέψη παραχώρησης του Λιμένος Αγίου Νικολάου, ο οποίος επίσης αποτελεί τμήμα του οικονομικού και κοινωνικού ιστού της πόλης.
  • Είναι αυτονόητο ότι θα υπερασπίσουμε με κάθε μέσο το δημόσιο χώρο της πόλης μας, τον κοινωνικό & οικονομικό πλούτο της περιοχής μας, η οποία στηρίζει εν πολλοίς στην λειτουργία της Μαρίνας και του Λιμανιού την οικονομική & κοινωνική της λειτουργία και ανάπτυξη με τρόπο δίκαιης και ισότιμης μεταχείρισης χωρίς ανταγωνισμό στις υπάρχουσες επιχειρήσεις.
  • Ζητούμε ως εκ τούτου την ακύρωση και την ανάκληση οποιασδήποτε απόφασης για την παραχώρηση τόσο της ΜΑΡΙΝΑΣ όσο και του Λιμανιού Αγίου Νικολάου.
  • Θα υπερασπίσουμε με κάθε τρόπο το Λιμάνι και τη Μαρίνα και καλούμε τους πολίτες σε εγρήγορση και τους φορείς σε επιφυλακή . Θέλουμε οι εκπρόσωποί μας να μεταφέρουν την αγωνία και τη διάθεση της κοινωνίας μας και να στηρίξουν το δίκαιο αίτημά μας.
  • Το συντονισμό του αγώνα μας θα τον έχει το Δ.Σ. της Δημοτικής Επιχείρησης και οι εκπρόσωποι φορέων και παρατάξεων.
anatolh.com