Παξιμάδι: Ένα δυναμικό προϊόν της Κρητικής Διατροφής




Το Κρητικό παξιμάδι είναι ένα προϊόν με μεγάλη δυναμική και πολύ καλές εμπορικές προοπτικές -τόσο στην εγχώρια, όσο και στις διεθνείς αγορές- τόνισε  ο δημοσιογράφος, συγγραφέας και μελετητής της Κρητικής Διατροφής Νίκος Ψιλάκης.
Ο κ. Ψιλάκης ήταν ομιλητής σε εκδήλωση που διοργάνωσε η Ομάδα Παραγωγών Κρητικού Παξιμαδιού, στα πλαίσια της έκθεση «Αγροτικός Αύγουστος 2012» που πραγματοποιείται στη Δυτική Τάφρο στα Χανιά.
Ο συγγραφέας υπογράμμισε ότι “το παξιμάδι αποτελεί όχι μόνο βασικό είδος του καθημερινού διαιτολογίου των αγροτικών κοινωνιών της Κρήτης, αλλά και συμβολικό είδος με ποικίλες πολιτιστικές και κοινωνικές αποτυπώσεις.
Κρίθινο, μιγαδερό, τριομίγαδο, σίτινο, εφτάζυμο, παξιμαδάκια του γάμου… Ονομασίες που παραπέμπουν άλλοτε στην πρώτη ύλη από την οποία παρασκευάστηκαν, άλλοτε στους τρόπος παρασκευής και άλλοτε στη χρήση του παξιμαδιού. Σε καμιά άλλη περιοχή το αφυδατωμένο (διπλοφουρνισμένο) ψωμί δεν απέκτησε τόση σημασία και δεν χρησιμοποιήθηκε τόσο όσο στην Κρήτη.

Σε παλιότερες εποχές μπορούσε να το συναντήσει κανείς παντού. Στα καΐκια και στις βάρκες των ναυτικών, στις βούργιες των βοσκών, στις κοφινίδες των αγροτικών νοικοκυριών, στα μιτάτα και στα μιτατοκαθίσματα, στα μετόχια των λιομαζωχτάδων ως πολύσημη αντανάκλαση ενός τρόπου ζωής που άφησε πολύτιμη παρακαταθήκη στις σημερινές γενιές την περίφημη Κρητική Διατροφή.”.
Ο κ. Ψιλάκης πρότεινε τέλος την καθιέρωση του τριομίγαδου, ενός ψωμιού που συναντάται μόνο σε κάποιες αγροτικές περιοχές της Κρήτης και παρασκευάζεται από σιτάρι, κριθάρι και βρώμη.
neatv.gr-Β.Καλογεράκης