Μάζεψαν καρπούς από την αρχαία ελιά!


Μάζεψαν καρπούς από την αρχαία ελιά!
Με αμείωτο ενδιαφέρον και μεγάλη συμμετοχή συνεχίζεται το διεθνές συνέδριο ελαιολάδου που διοργανώνει η εταιρεία Terra Creta ΑΒΕΕ στα Χανιά.


Σήμερα, ήταν μια πλούσια σε βιωματικές εμπειρίες και δράσεις μέρα, στηριζόμενη στην αρχή ότι μια βιωματική εμπλοκή των συνέδρων στην διαδικασία παραγωγής του ελαιολάδου είναι ό,τι καλύτερο για να το γνωρίσουν, δηλαδή να γνωρίσουν δημοσιογράφοι, καταναλωτές, άνθρωποι του εμπορίου αλλά και οι επιστήμονες ότι το ελαιόλαδο είναι ο χυμός της ελιάς.


Η μέρα ξεκίνησε με τη συμμετοχή των συνέδρων στη συλλογή του καρπού της αρχαίας ελιάς που βρίσκεται στο χωριό Βούβες Πλατανιά. Ένα δέντρο, μνημείο της φύσης σύμφωνα με την Unesco από το οποίο κόβεται ο κότινος για τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Η ζωή του προσδιορίζεται στα 1500 χρόνια περίπου και θεωρείται από τα αρχαιότερα ελαιόδεντρα του κόσμου.



Σε συνεργασία με τον δήμο Πλατανιά και φορείς της περιοχής οι σύνεδροι μάζεψαν τον καρπό ζώντας ιδιαίτερα συγκινητικές στιγμές. Στη συνέχεια ο δήμος παρέδωσε με ειδικό πρωτόκολλο τον καρπό στην Terra Creta με σκοπό να προχωρήσει στην έκθλιψη.

Αμέσως μετά οι σύνεδροι μετακινήθηκαν στους κατάφυτους από ελαιόδεντρα λόφους γύρω από το χωριό Πανέθημος. Εκεί έζησαν την μοναδική εμπειρία της ελαιοσυλλογής.

Πάνω από δυο ώρες κράτησε η εμπειρία της επαφής των συνέδρων με τα ελαιόδεντρα και τον καρπό τους. Είδαν ελαιόδεντρα, μάζεψαν ελαιόκαρπο, συζήτησαν με τους ανθρώπους της Terra Creta για την διαδικασία της καλλιέργειας. Με την ολοκλήρωση της διαδικασίας μια ευχάριστη έκπληξη περίμενε όλους. Ο γνωστός σεφ Δημήτρης Σκαρμούτσος, ο όποιος συμμετέχει στο συνέδριο, είχε ετοιμάσει ένα πλούσιο γεύμα με παραδοσιακά κρητικά εδέσματα και ντόπιο κρασί.

Η διαδρομή συνεχίστηκε στις εγκαταστάσεις της Terra Creta όπου μετά από μια ξενάγηση στο χώρο οι σύνεδροι είδαν την έκθλιψη του καρπού της αρχαίας ελιάς των Βουβών σε μικρό ειδικό ελαιοτριβείο το οποίο κατασκευάστηκε γι΄αυτό το σκοπό.

Παράλληλα λειτούργησε και η βασική μονάδα παραγωγής της Terra Creta στην όποια έγινε έκθλιψη του καρπού που συνέλεξαν οι σύνεδροι.

Η μέρα ολοκληρώθηκε με μια μαγειρική επίδειξη πάνω στην Κρητική Κουζίνα από τον Δημήτρη Σκαρμούτσο. Ο διεθνούς φήμης σεφ παρουσίασε την προετοιμασία του βραδινού γεύματος, στους δημοσιογράφους αλλά και στο σύνολο των συνέδρων.

Ένα γεύμα στηριγμένο στην Κρητική Κουζίνα και το ελαιόλαδο. Οι σύνεδροι αφού είδαν μια σειρά από τρόπους χρήσης του ελαιολάδου γεύτηκαν τους καρπούς της Κρητικής Γης σε ένα αξέχαστο δείπνο όπου το ελαιόλαδο είχε την τιμητική του.