Στους δρόμους οι καστανοπαραγωγοί των Χανίων στις 10 Απριλίου


Για διαχρονικό εμπαιγμό κατήγγειλε σήμερα το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης ο Πρόεδρος του Συνεταιρισμού Καστανοπαραγωγών του νομού Χανίων Νίκος Μπομπολάκης, σχετικά με την ένταξη στο ΕΣΠΑ με 2 εκατ. Ευρώ του προγράμματος της βιολογικής καταπολέμησης του έλκους της καστανιάς σε 11 νομούς της χώρας ανάμεσα τους και στο νομό Χανίων.

Όπως τόνισε ο κ. Μπομπολάκης αν και οι καστανοπαραγωγοί των Χανίων είχαν διαβεβαιώσεις για την ένταξη του συγκεκριμένου προγράμματος στο ΕΣΠΑ από το 2009 από τρεις Υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης (Σκανδαλίδη, Μαραβέγια και Τσαυτάρη) ωστόσο έως σήμερα δεν έχει γίνει τίποτα.
Χαρακτηριστικό του διαχρονικού εμπαιγμού των αγροτών των Χανίων είναι το γεγονός ότι ανάλογες εξαγγελίες για το πρόγραμμα καταπολέμησης του έλκους της καστανιάς είχε κάνει -και μάλιστα γραπτώς- στις 15 Δεκεμβρίου του 2011 ο πρώην Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Γιάννης Δριβελέγκας προς τους 4 βουλευτές των Χανίων και τους εκπροσώπους των αγροτών του νομού.
Με γραπτή ανακοίνωση του τότε (στις 15 Δεκεμβρίου 2011) ο κ. Δριβελέγκας ανακοίνωνε ότι:
«Ευρεία σύσκεψη για την αντιμετώπιση του έλκους της καστανιάς πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων υπό την προεδρία του Υφυπουργού Γιάννη Δριβελέγκα.Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο Ειδικός Γραμματέας Κοινοτικών Πόρων και Υποδομών, Ευάγγελος Διβάρης, ο Γενικός Διευθυντής Φυτικής Παραγωγής Αντώνης Κουντούρης, εκπρόσωποι της Διαχειριστικής Αρχής, καθώς και οι τέσσερις βουλευτές του Νομού Χανίων, ΕυτύχηςΔαμιανάκης, ΣήφηςΒαλυράκης, Ευαγγελία Κουρουπάκη και Χρήστος Μαρκογιαννάκης.Επίσης, στη συνάντηση παρέστησαν ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού Καστανοπαραγωγών Νομού Χανίων Νικόλαος Μπομπολάκης, καθώς και τα μέλη του Συνεταιρισμού, Θεόδωρος Σταθάκης και Κωνσταντίνος Κριμπιζάκης.
Στο πλαίσιο της σύσκεψης αποφασίστηκαν τα εξής:1. Εντός της επόμενης εβδομάδας θα ενταχθεί το έργο της αντιμετώπισης του έλκους της καστανιάς στο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης και ειδικότερα στη δράση 227, με συνολικό προϋπολογισμό 2 εκατομμύρια ευρώ.2. Η διαδικασία της ανάθεσης της απαιτούμενης μελέτης θα έχει ολοκληρωθεί το αργότερο έως το τέλος Φεβρουαρίου του 2012.».
Σήμερα όμως (ενάμιση σχεδόν χρόνο μετά) –όπως κατήγγειλε στη Ν.Τ. ο Πρόεδρος του Συνεταιρισμού Καστανοπαραγωγών Ν. Χανίων Νίκος Μπομπολάκης τίποτα από όσα είχε δεσμευτεί ο κ. Δριβελέγκας δεν έχει γίνει και η ασθένεια έχει ξεράνει εκατοντάδες δέντρα και συνεχίζει το καταστροφικό έργο της ανεμπόδιστη.
Όπως δήλωσε ο κ. Μπομπολάκης, ούτε το πρόγραμμα της βιολογικής καταπολέμησης του έλκους της καστανιάς έχει ενταχθεί στο ΕΣΠΑ, ούτε καν η μελέτη μπορεί να προχωρήσει και έχει γίνει «μπαλάκι» ανάμεσα στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και στη Γενική Διεύθυνση Δασών του Υπουργείου Περιβάλλοντος.
Οι καστανοπαραγωγοί των Χανίων είναι ανάστατοι από τις εξελίξεις αυτές και κάνουν λόγο για πρωτοφανή εμπαιγμό τους.
Σήμερα συνεδρίασε στο Δημαρχείο Πλατανιά το Δ.Σ. του Συνεταιρισμού Καστανοπαραγωγών και αποφάσισε να διοιργανώσει συλλαλητήριο διαμαρτυρίας στις 10 Απριλίου έξω από την Αντιπεριφέρεια Χανίων.
Βαρδής Καλογεράκης