Σκοπός από το σύστημα εισροών - εκροών να μειωθεί η τιμή στα καύσιμα



Συνάντηση για την εγκατάσταση του συστήματος εισροών - εκροών στα πρατήρια καυσίμων της χώρας πραγματοπoιήθηκε το πρωί στο υπουργείο Ανάπτυξης, παρουσία εκπροσώπων των βενζινοπωλών. Οι πρατηριούχοι κατάφεραν να αποσπάσουν χρηματοδότηση 50% για την εγκατάσταση του συστήματος . Αυτό που πρέπει να κάνει τώρα η κυβέρνηση είναι να μειώσει τον ειδικό φόρο κατανάλωσης τονίζουν οι πρατηριούχοι.



Περίπου 2 δις ευρώ θα εξοικονομήσει το κράτος από την πάταξη της λαθρεμπορίας καυσίμων μέσω του συστήματος εγκατάστασης εισροών - εκροών στα πρατήρια. Αν αυτό το κέρδος περάσει και στις τιμές των καυσίμων μέσω της μείωσης του ειδικού φόρου κατανάλωσης τότε σε ότι αφορά για παράδειγμα τη βενζίνη θα δούμε να πέφτει περίπου μισό ευρώ.


Μείωση ζητούν και για τον ειδικό φόρο στο πετρέλαιο θέρμανσης, που οι συνέπειες στην κοινωνία από τη μη δυνατότητα αγοράς του πληρώνεται ακόμη και με ανθρώπινες ζωές.


Στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε το πρωί  στο υπουργείο Ανάπτυξης, οι πρατηριούχοι κατάφεραν να αποσπάσουν το 50% της χρηματοδότησης εγκατάστασης του συστήματος εισροών – εκροών. Το ποσό που καλούνται να πληρώσουν κυμαίνεται από 15.000 - 25.000 ευρώ ανάλογα το πρατήριο.


Τέλος σύμφωνα με την ΠΟΠΕΚ, περίπου το 80% των πρατηρίων καυσίμων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη δεν θα προλάβουν να εγκαταστήσουν το εν λόγω σύστημα έως τη διορία της 28ης Μαρτίου, και οι πρατηριούχοι έχουν ζητήσει την παράταση της προθεσμίας. Στην Κρήτη και σε άλλες περιοχές της χώρας η προθεσμία λήγει αρκετούς μήνες αργότερα. Στο Ηράκλειο τον Σεπτέμβρη του 2013 και στα Χανιά τον Μάρτη του 2014.








neatv.gr - Ευαγγελία Ξηρουχάκη