Επαναλειτουργούν τα σφαγεία στα Χανιά μετά απο πολύμηνες προσπάθειες



Για ημέρα δικαίωσης των πολύμηνων προσπαθειών της δημοτικής αρχής των Χανίων κάνει λόγο με σχετική του δήλωση ο δήμαρχος Χανίων Μανόλης Σκουλάκης, με αφορμή την επαναλειτουργία των σφαγείων.



Την απόφαση για την επαναλειτουργία των "Σφαγεία Χανίων Α.Ε" υπέγραψε ο Αντιπεριφερειάρχης Χανίων Απ. Βουλγαράκης.

Σε ανακοίνωση της Αντιπεριφέρειας επισημαίνεται πως ο " Αντιπεριφερειάρχης Χανίων, κ. Απόστολος Βουλγαράκης, υπέγραψε σήμερα, Τετάρτη 20 Μαρτίου 2013, την Χορήγηση Άδειας Λειτουργίας στα «Σφαγεία Χανίων Α.Ε» τριών (3) γραμμών (βοοειδών, αιγοπροβάτων, χοιροειδών), των οποίων η λειτουργία είχε ανασταλεί για υγειονομικούς λόγους, με την αριθ. πρωτ. 100/5/1/2011 Απόφαση Περιφερειάρχη Κρήτης. Η αποκατάσταση των υγειονομικών όρων επιτρέπει την επαναλειτουργία τους. Η ως άνω απόφαση χορηγήθηκε μετά από έλεγχο της εγκατάστασης ως προς τους Υγειονομικούς Όρους & των σχετικών δικαιολογητικών που προβλέπει η νομοθεσία και εκδόθηκε σχετικό πρακτικό με ομόφωνη απόφαση τριμελούς εκ κτηνιατρικής Επιτροπής.

Η δυναμικότητα του παραπάνω σφαγείου, σύμφωνα με την αριθ πρωτ. 5327/12/1/2012 «περί ανανέωσης περιβαλλοντικών όρων κλπ.» της Δ/νσης Ανάπτυξης της Π.Ε Χανίων, ορίζεται < 2 tn / ημέρα. Η παρούσα ανακαλείται εφόσον παύουν να ισχύουν οι προϋποθέσεις που ορίζονται από τις ισχύουσες διατάξεις.

Ακολούθως, η Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής της Π.Ε Χανίων θα διαβιβάσει την ανωτέρω σχετική απόφαση στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων με το αίτημα χορήγησης κωδικού αριθμού κτηνιατρικής έγκρισης για την παραπάνω εγκατάσταση."

Στη δήλωση του αναφορικά με την επαναλειτουργία των σφαγείων ο δήμαρχος Χανίων Μ. Σκουλάκης τονίζει:

«Η σημερινή ημέρα αποτελεί μια ημέρα δικαίωσης των πολύμηνων προσπαθειών και του σκληρού αγώνα που έδωσε αυτά τα δύο χρόνια - από την 1η Ιανουαρίου 2011 - η Δημοτική Αρχή των Χανίων σε συνεργασία με την Αντιπεριφέρεια Χανίων και το Συνεταιρισμό Κτηνοτρόφων - για την επαναλειτουργία των Δημοτικών Σφαγείων, παρά τις πιέσεις, τα εμπόδια και τα χτυπήματα κάτω από τη μέση που επιχειρήθηκαν από κάποιους που δεν ήθελαν να λειτουργήσουν ξανά τα δημοτικά σφαγεία.

Σε αυτά τα δύο χρόνια, ο Δήμος Χανίων προχώρησε με επιμονή και συστηματικότητα σε όλες τις νόμιμες ενέργειες:

α) για την σύσταση της Ανώνυμης Εταιρείας διαχείρισης των σφαγείων με την ονομασία «Σφαγεία Α.Ε.» στην οποία όπως είναι γνωστό συμμετέχει με ποσοστό 20% η δημοτική επιχείρηση «ΚΥΔΩΝ» και με 80% ο Συνεταιρισμός κτηνοτρόφων Χανίων

β) για τη λήψη όλων των αναγκαίων αδειοδοτήσεων και εγκρίσεων, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία

γ) για τον εκσυγχρονισμό των σφαγείων.

Με τη σημερινή υπογραφή - του Αντιπεριφερειάρχη Χανίων κ. Βουλγαράκη – τα Δημοτικά Σφαγεία, υπό τη διοίκηση της νέας εταιρείας «Σφαγεία Α.Ε.», θα επαναλειτουργήσουν το επόμενο διάστημα, πληρώντας πλέον όλες τις προϋποθέσεις, προς όφελος του κτηνοτροφικού κόσμου των Χανίων, του καταναλωτικού κοινού και της προστασίας της δημόσιας υγείας.»