Αγ. Νικόλαος: Αναβρασμός και κινητοποιήσεις για την κατάργηση του ΙΚΑ

Σειρά κινητοποιήσεων και αγώνων προκειμένου να μην μπει λουκέτο στο παράρτημα του ΙΚΑ, εξαγγέλλουν τα μέλη της Επιτροπής Αγώνα των Δήμων Αγ. Νικολάου και Οροπεδίου Λασιθίου. Μετά τη συγκέντρωση της Δευτέρας στην πλατεία του Αγίου Νικολάου, σήμερα Τετάρτη 16 Οκτωβρίου  στις 18:30, διατρανώνουν την απόφασή τους να στηρίξουν το Υποκατάστημα του Ιδρύματος και να απαιτήσουν να αποσυρθεί η σχετική απόφαση για την κατάργησή του.


Αναλυτικά η ανακοίνωση της Επιτροπής Αγώνα:

Σε αναβρασμό συνεχίζει να βρίσκεται η κοινωνία των Δήμων Αγίου Νικολάου και Οροπεδίου Λασιθίου για την άδικη, απαράδεκτη και ανερμάτιστη  απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του ΙΚΑ.
Είναι μια απόφαση που πάρθηκε χωρίς αξιολόγηση των στοιχείων και πλήττει θανάσιμα τους ανέργους, τους εργαζόμενους και ασφαλισμένους, τους δικαιούχους περίθαλψης και τα ΑΜΕΑ.
Υπάρχει οργή και αγανάκτηση για όλους εκείνους που πήραν μια τέτοια παράλογη απόφαση και για τη συμπαιγνία ενάντια στην κοινωνία του τόπου μας.
Οι κινητοποιήσεις και οι διαμαρτυρίες συνεχίζονται. Το Υποκατάστημα του ΙΚΑ Αγίου Νικολάου εξακολουθεί να παραμένει υπό κατάληψη από τους εργαζομένους και τους συνταξιούχους.
Η Επιτροπή Αγώνα βρίσκεται σε διαρκή συνεδρίαση και προγραμματίζει επαφές σε πολιτικό κυρίως επίπεδο, ώστε να μάθουμε τι ακριβώς έγινε και βεβαίως να ζητήσουμε να ακυρωθεί αυτή η απόφαση.
Μετά τη συγκέντρωση της Δευτέρας στην πλατεία του Αγίου Νικολάου, σήμερα Τετάρτη 16 Οκτωβρίου  στις 18:30, διατρανώνουμε την απόφαση μας να στηρίξουμε το Υποκατάστημα του ΙΚΑ Αγίου Νικολάου και να απαιτήσουμε να αποσυρθεί η άθλια αυτή απόφαση.
Τα παρακάτω στοιχεία, (τα οποία προέρχονται από το Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα (ΟΠΣ) και τη  Στατιστική Υπηρεσία της Διοίκησης του ΙΚΑ), αναδεικνύουν με τον πιο εκκωφαντικό τρόπο το άδικο της απόφασης και την ευθύνη όλων αυτών  που πήραν αποφάσεις χωρίς να έχουν την πραγματική εικόνα.

ΨΗΦΙΣΜΑ ΤΗΣ 11-10-2013
Η κοινωνία του  Δήμου Αγίου Νικολάου και του Οροπεδίου Λασιθίου, πληροφορήθηκε με οδυνηρή έκπληξη ότι το ΔΣ του ΙΚΑ αποφάσισε την κατάργηση του Υποκαταστήματος του Αγίου Νικολάου, το οποίο εξυπηρετεί τους Δήμους Αγίου Νικολάου και  Οροπεδίου Λασιθίου.
Οργή και αγανάκτηση διακατέχει τους εργαζόμενους, τους συνταξιούχους, τους ανέργους,τους επιχειρηματίες, τους εκπροσώπους των ΑΜΕΑ αλλά και όλη την κοινωνία για αυτή την παράλογη απόφαση με την  οποία κλείνει το μεγαλύτερο Υποκατάστημα του ΙΚΑ στο Νομό Λασιθίου, στην πρωτεύουσα του Νομού Λασιθίου, στον  μεγαλύτερο Δήμο του Νομού και με τους περισσότερους ασφαλισμένους, συνταξιούχους και επιχειρήσεις.
Που αλλού στην χώρα και στην Κρήτη πάρθηκε τέτοια παράλογη απόφαση σε βάρος των εργαζομένων και του ίδιου του ΙΚΑ;
Δεν ξέρουμε με ποια ηθική , πολιτική και  επιχειρησιακή λογική, κάποια κέντρα
βυσσοδομούν    σε βάρος μας  και άλλαξαν  την εισήγηση που είχε κατατεθεί στο ΔΣ του ΙΚΑ και έτσι έμειναν  δυο επαρχίες του Νομού χωρίς Υποκατάστημα.
Το Υποκατάστημα του ΙΚΑ  Αγίου Νικολάου  είναι το τέταρτο σε μέγεθος στην Κρήτη.
Από τα πλέον πρόσφατα στοιχεία προκύπτουν τα παρακάτω:

Υποκατάστημα Αγίου Νικολάου:7.027 εργαζόμενοι-ασφαλισμένοι                                                                                                                          
                                                       2.653 συνταξιούχοι
                                                      12.221 δικαιούχοι περίθαλψης
                                                            14 υπάλληλοι

Υποκατάστημα Ιεράπετρας:      1.849 εργαζόμενοι-ασφαλισμένοι
                                                     1.240 Συνταξιούχοι            
                                                     7.939 δικαιούχοι περίθαλψης
                                                         15 υπάλληλοι

Υποκατάστημα Σητείας :           1.625 εργαζόμενοι -ασφαλισμένοι
                                                      1.177 συνταξιούχοι
                                                      5.905 δικαιούχοι περίθαλψης
                                                          22 υπάλληλοι          
 (Στοιχεία Σεπτεμβρίου 2012)

Τα συμπεράσματα εύκολα, κατανοητά και αναδεικνύουν το πόσο άδικη, παράλογη και επιχειρησιακά στρεβλή ήταν η απόφαση που πάρθηκε.
                                               Ζ η τ ο ύ μ ε :
1)Να αρθεί η αδικία, να αποκατασταθεί η ισορροπία και να στηριχθεί το Υποκατάστημα Αγίου Νικολάου ώστε να  παρέχει Υπηρεσίες αναβαθμισμένες στους εργαζόμενους , ασφαλισμένους ,συνταξιούχους άνεργους κατοίκους της περιοχής μας και το οποίο μπορεί να στεγασθεί σε δημόσια κτίρια που παραμένουν κενά.
2)Να παραμείνουν όλα τα υπάρχοντα Υποκαταστήματα στο Νομό και να γίνει αναδιάταξη των εργαζομένων των Υποκαταστημάτων , σύμφωνα με τον αριθμό των συνταξιούχων, εργαζομένων , ασφαλισμένων -ΑΜΕΑ. Ας ξεκινήσουν από εκεί να βάλουν μια τάξη.
3)Από τα  μέλη της Διοίκησης του ΙΚΑ να μας εξηγήσουν γιατί άλλαξε η αρχική  απόφαση  και γιατί τέθηκε θέμα Αγίου Νικολάου αιφνιδιαστικά.
4)Από τον Υπουργό Εργασίας να μην επικυρώσει  πολιτικά αυτή την παράλογη απόφαση ,η οποία αποτελεί πλήγμα στην κοινωνία της περιοχής μας και είναι έξω από κάθε λογική ,ενάντια σε κάθε ηθική και δικαιοσύνη και αποτελεί πλήγμα  για το ίδιο το ΙΚΑ.
5)Από τους Βουλευτές μας  να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων  και με δικαιοσύνη και αντικειμενικότητα με βάση τα στοιχεία  που υπάρχουν να δώσουν μια βιώσιμη  και λειτουργική λύση.
6)Από τους εργαζόμενους, τους συνταξιούχους και τα Σωματεία να στηρίξουν τις δομές του ΙΚΑ .
7)Από τις επιχειρήσεις να παρέμβουν ώστε οι δομές του ΙΚΑ στο Νομό να στηριχθούν να αναπτυχθούν ανάλογα με τις ανάγκες κάθε περιοχής , με στόχο την εξυπηρέτηση τόσο των εργαζομένων όσο και των επιχειρηματιών.

                                                                           Για την Επιτροπή Αγώνα
                                                                        Ο Δήμαρχος Αγίου Νικολάου


                                                                           Δημήτρης Ι.Κουνενάκης


neatv.gr