Μερική αναστολή λειτουργίας του Φιλοζωικού Συλλόγου Χανίων


Ο Φιλοζωικός Σύλλογος Χανίων «Η ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΩΝ ΖΩΩΝ» ένα από τα πιο δραστήρια σωματεία στην Ελλάδα ανακοινώνει ότι αναστέλλει μέρος των δραστηριοτήτων του και ειδικότερα αυτές που αφορούν στις  περιθάλψεις τραυματισμένων ή άρρωστων ζώων   και  εγκαταλείψεις  αδέσποτων ή δεσποζόμενων, ενήλικων ή νεαρών  στο νομό εξαιτίας έλλειψης πόρων και εθελοντών.
Στη σχετική ανακοίνωση εξηγεί ότι περιορίζει στο ελάχιστο την μετάβασή των μελών του σε περιοχές, όπου γίνονται καταγγελίες σχετικά με κακοποιημένα ζώα, πλην των περιπτώσεων που θα κρίνεται ότι πρόκειται για ειδεχθή κακοποίηση.

Συγκεκριμένα τονίζουν: «Με μεγάλη μας θλίψη ανακοινώνουμε ότι δεν μπορούμε πλέον να επέμβουμε προσωπικά στις κλήσεις και καταγγελίες των πολιτών για κακοποίηση ζώων, να παραλαμβάνουμε αδέσποτα και εγκαταλελειμμένα κουτάβια και γατάκια και να περιθάλπουμε άρρωστα και τραυματισμένα ζώα».
Οι λόγοι για τους οποίους αναγκάζεται να προβεί σε αυτήν την αναστολή είναι:
1.Η έλλειψη οικονομικών πόρων καθώς οι προαναφερόμενες δραστηριότητες απαιτούν οικονομική δυνατότητα για την κάλυψη αγοράς φαρμάκων, πληρωμής κτηνιάτρων, εξόδων μεταφοράς κ.τ.λ. Τα μέλη του συλλόγου είναι και αυτά θύματα της οικονομικής κρίσης και η «ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΩΝ ΖΩΩΝ» είναι ο μοναδικός Σύλλογος στα Χανιά που δεν υποστηρίζεται οικονομικά από φιλοζωικούς συλλόγους του εξωτερικού.
2.Η έλλειψη ικανού αριθμού εθελοντών. Τα αδέσποτα στον Νομό Χανίων είναι περίπου 6.000.  Ο δε αριθμός τους ενηλίκων και νεογνών αυξάνεται καθημερινά  δραματικά. Για  την αντιμετώπιση των παραπάνω αναφερομένων αναγκών  ο σύλλογος δεν διαθέτει τον απαιτούμενο αριθμό εθελοντών.
Βεβαίως   η «ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΩΝ ΖΩΩΝ» θα συνεχίσει και θα εντατικοποιήσει τις υπόλοιπες δραστηριότητές του στα εξής πεδία:
•Παρουσίαση και μετάδοση της φιλοζωικής ιδέας στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση.
•Ενημέρωση των πολιτών μέσω Μ.Μ.Ε., άρθρων, εκπομπών, εκδηλώσεων, φυλλαδίων, σεμιναρίων και ημερίδων.
•Βοήθεια  μέσω της ιστοσελίδας, του facebook, και άλλων εκδηλώσεων στις απολύτως υπεύθυνες υιοθεσίες των αδέσποτων.
•Υποστήριξη και βοήθεια των πολιτών στις καταγγελίες-μηνύσεις με γραπτές ενημερώσεις της Αστυνομίας ή/και της Εισαγγελίας ή/και όποιων αρμοδίων αρχών.
Εδώ υπενθυμίζεται και τονίζεται η ευθύνη του κάθε πολίτη απέναντι στην ευημερία των ζώων και η συμμετοχή του στην προσπάθεια αυτή εκπολιτισμού της κοινωνίας μας. Ο κάθε ένας από την πλευρά του θα πρέπει να συμμετέχει στην καθολική αυτή προσπάθεια. Η τηλεφωνική καταγγελία δεν αρκεί για την λύση του προβλήματος.
•Εντατικοποίηση της προσπάθειας για την αυτό-ενεργοποίηση της Αστυνομίας για την αυτεπάγγελτη δίωξη της κακοποίησης των ζώων.
•Ενεργοποίηση ΟΛΩΝ των αρμοδίων Αρχών – Δήμοι, Περιφέρεια, Αστυνομία, Εισαγγελία, Υπουργεία -  για τα θέματα των ζώων.
•Δημιουργία Δημοτικού Κτηνιατρείου, πρόσληψη δημοτικού κτηνιάτρου και συνεργασία με κάθε εθελοντή, Έλληνα ή Ευρωπαίο κτηνιάτρου για την συστηματική – και όχι ευκαιριακή – προγραμματισμένη στείρωση  των αδέσποτων ζώων.
•Νέο στόχο του συλλόγου θα αποτελέσει η συνεχής καμπάνια και προτάσεις για την στείρωση των ΔΕΣΠΟΖΟΜΕΝΩΝ ζώων. Οι κυριότερες πηγές αδέσποτων (στο νομό ζουν περίπου 6.000 αδέσποτα) είναι η μη στείρωση των ιδιόκτητων και η εγκατάλειψη αυτών, η έλλειψη ενημέρωσης για τις ευθύνες μας απέναντι στα ζώα συντροφιάς, η ανεξέλεγκτη εισαγωγή  και εκτροφή νέων ζώων από νόμιμους και κυρίως από παράνομους εισαγωγείς και εκτροφείς.
•Τέλος θα καταβληθεί ακόμη μεγαλύτερη  προσπάθεια στην δράση μας για τα υπόλοιπα ζώα, στεριάς, αέρος και θαλάσσης, όπου το  φιλοζωικό  κίνημα γενικώς παρουσιάζει  σοβαρή υστέρηση.
Ο Φιλοζωικός Σύλλογος Χανίων «ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΩΝ ΖΩΩΝ» τονίζει: «Διαβεβαιώνουμε  τους συμπολίτες μας ότι θα συνεχίσουμε την δράση μας  πιο εντατικά στα παραπάνω πεδία και η προσέλευση και ένταξη ΕΘΕΛΟΝΤΩΝ θα βοηθήσει στην ταχύτερη και αποτελεσματικότερη υλοποίηση αυτών των στόχων.
Περιμένουμε οποιονδήποτε μπορεί να αφιερώσει μέρος του χρόνου του για την εξυπηρέτηση της φιλοζωικής ιδέας. Σημειώνουμε ότι η κατάσταση των αδέσποτων στην Κρήτη έχει κάνει τον γύρο του κόσμου, μας εκθέτει πολιτισμικά και έχει επίπτωση στον τουρισμό μας.
Είναι πεποίθησή μας, ότι θα πρέπει πάνω στα παραπάνω πεδία να εργασθεί όλο το Φιλοζωικό Κίνημα και οι νέες γενεές φιλόζωων, αν θέλουμε το πρόβλημα των ζώων να βελτιωθεί αισθητά σε βάθος χρόνου. Η περίθαλψη αδέσποτων ζώων  από μόνη της δεν έλυσε και δεν πρόκειται να λύσει κανένα  απολύτως  πρόβλημα, αν  δεν κτυπηθεί  το κακό στην ρίζα του.
Παιδεία-Ενημέρωση-Μη κακοποίηση και Ενεργοποίηση κυρίως και πάνω από όλα του Κράτους και των Φορέων  του  είναι η επιδίωξή μας».

ΝΕΑ TV