Τεχνικό πρόγραμμα 63 εκ. ευρώ για τον δήμο Ρεθύμνου


Με το «μάτι» στο ΕΣΠΑ βρίσκεται η δημοτική αρχή του Ρεθύμνου, έχοντας εναποθέσει μεγάλο μέρος της ελπίδας της για την εκτέλεση έργων στα ευρωπαϊκά κονδύλια, ελλείψει αξιόπιστης εθνικής λύσης.

Την ίδια στιγμή, το τεχνικό πρόγραμμα του δήμου Ρεθύμνου για το 2011 αγγίζει τα 63 εκ. ευρώ, όντας αυξημένο κατά 5,3 εκ. ευρώ από το άθροισμα των τεχνικών προγραμμάτων και των τεσσάρων πρώην δημοτικών αρχών που συγχωνεύθηκαν στον καλλικρατικό δήμο Ρεθύμνου.

Το τεχνικό πρόγραμμα υπερψηφίστηκε από τις τέσσερις δημοτικές παρατάξεις του δημοτικού συμβουλίου στη συνεδρίαση της Τετάρτης, ενώ αρνητικά ψήφισε μόνο ο δημοτικός σύμβουλος της «Λαϊκής Συσπείρωσης», Μανούσος Μανουσογιάννης.
«Το τεχνικό μας πρόγραμμα εκφράζει μία δυναμική», σημείωσε, μιλώντας στην πρωινή ενημερωτική εκπομπή του Team FM «Πρώτη Γραμμή», ο αντιδήμαρχος προγραμματισμού, Ματθαίος Τσιμπισκάκης. «Είναι κατά 5,3 εκ. ευρώ μεγαλύτερο από το άθροισμα των τεχνικών προγραμμάτων και των τεσσάρων πρώην δήμων και αγγίζει τα 63 εκ. ευρώ. Υπάρχει, όμως, μία δυναμική να ενισχυθεί το πρόγραμμα με άλλα 11 εκ. ευρώ, που αφορούν έργα που προγραμματίζουμε να ενταχθούν στο ΕΣΠΑ. Αν υπολογίσουμε και δύο έργα του Leader, αλλά και βιολογικούς καθαρισμούς σε 30 χωριά του δήμου, που θα ωριμάσουν μέσα στο 2011, όπως επίσης και τα σχολικά κτήρια που αισιοδοξούμε ότι μέχρι το καλοκαίρι θα ωριμάσουν, τότε το τεχνικό πρόγραμμα θα ενισχυθεί ακόμα περισσότερο».
Στα θετικά σύμφωνα με τον κ. Τσιμπισκάκη είναι ότι ο δήμος έχει εξασφαλίσει και κονδύλι ενός εκ. ευρώ «για μελέτες για να ωριμάσουμε επιπλέον έργα για να μπορούμε να διεκδικήσουμε όσο το δυνατόν περισσότερους πόρους από το 82% του ΕΣΠΑ που δεν έχει ακόμα απορροφηθεί. Είναι μία πολύ σημαντική πρόκληση».
Φυσικά, μεταξύ των έργων είναι πολλά που είναι σε εξέλιξη και μεταφέρονται από παλαιότερα οικονομικά έτη.
Συνολικά, η κατανομή των κονδυλίων του τεχνικού προγράμματος έχει ως εξής:
• Υπηρεσία Πολιτισμού, Αθλητισμού, Κοινωνικής Πολιτικής: 2.274.322,65 ευρώ
• Υπηρεσία Καθαριότητας και Ηλεκτροφωτισμού: 1.335.043,20 ευρώ
• Ύδρευση-άρδευση-αποχέτευση: 20.761.623,43 ευρώ
• Υπηρεσίες τεχνικών έργων: 38.449.960,86 ευρώ
• Υπηρεσίες πρασίνου: 192.976,13 ευρώ
• Υπηρεσίες νεκροταφείων: 587.274, 04 ευρώ
• Λοιπές υπηρεσίες: 10.485,52 ευρώ.
Το σύνολο των ενταγμένων έργων στο ΕΣΠΑ έχει προϋπολογισμό 8.490.000 ευρώ.
Παρατηρήσεις από τον Νίκο Νίνο
Υπερψήφισε το τεχνικό πρόγραμμα η παράταξη του Νίκου Νίνου, ο οποίος κατά την τοποθέτηση του έθεσε μία σειρά από παρατηρήσεις. Η βασικότερη είχε να κάνει με την ανάγκη ισόρροπης ανάπτυξης και των οικισμών των υπολοίπων τριών δημοτικών ενοτήτων που εντάχθηκαν στον καλλικρατικό δήμο Ρεθύμνου. Μεταξύ άλλων, ο κ. Νίνος σημείωσε:
«Πιστεύουμε ότι οι οποιεσδήποτε επενδύσεις, [και το εκάστοτε ετήσιο τεχνικό πρόγραμμα είναι μια δημοτική επένδυση], πρέπει να γίνονται πάνω σε ένα σαφές αναπτυξιακό πρόγραμμα, του οποίου τους συγκεκριμένους στόχους να στοχεύει και από μια σαφή πορεία προς αυτούς να εκπορεύεται!
Το ζητούμενο δεν είναι να πούμε πως έγιναν κάποιες παρεμβάσεις, [οπουδήποτε γίνουν αυτές, οσοδήποτε όμορφες ακούγονται, οποιεσδήποτε θετικές ή αρνητικές κρίσεις αποφέρουν και επιφέρουν], αλλά να πείσουμε, πως όσα λέμε, όσα αποφασίζουμε, όσα υλοποιούμε, όσα πληρώνουμε, αυτά, έχουν στόχους, έχουν οργανόγραμμα, έχουν χρονοδιάγραμμα και σχεδιασμό επί μέρους «σταθμών» μιας σαφούς πορείας προς βραχυπρόθεσμους, μεσοπρόθεσμους και μακρυπρόθεσμους προορισμούς, για τον τόπο μας, για την τοπική οικονομία και για την ποιότητα ζωής των πολιτών.
Στο τεχνικό πρόγραμμα υπάρχουν παράμετροι δεσμευτικές από τα προηγούμενα, μέχρι σήμερα, τεχνικά προγράμματα, υπάρχουν δράσεις δεσμευτικές που πρέπει να περιληφθούν, και υπάρχουν χρηματοδοτήσεις και έργα από χρηματοδοτικά προγράμματα [κυρίως το ΕΣΠΑ], που είναι «ονομαστικά» (εντός ή εκτός εισαγωγικών).
Ουσιαστικά η παρούσα συζήτηση αφορά την ΣΑΤΑ 2011, και τις δράσεις από πόρους του δήμου!
**** Όσον αφορά στη ΣΑΤΑ έχουμε την εγκ 74452/29-12-10, που λέει για «τουλάχιστον το 80%» της αναλογούσης ΣΑΤΑ πρέπει να δοθεί σε κάθε τοπικό διαμέρισμα, με το υπόλοιπο 20% να διατίθεται, από τον δήμο, όπου το ΔΣ κρίνει.
Εμείς θα θέλαμε να βοηθήσει τις δημοτικές ενότητες που ήρθαν στον νέο δήμο μας, δίνοντάς τους από τα αναλογούντα στη δημοτική ενότητα Ρεθύμνου, και όχι παρακρατώντας (έστω,νομίμως), δικά τους χρήματα!
Θα θέλαμε να δούνε όλοι αυτοί οι οικισμοί «κάτι καλό » από την ένταξή τους στον μητροπολιτικό δήμο!
Έχουμε όλοι, ολόκληρος ο δήμος μας, ανάγκες και ελλείψεις να καλύψουμε, όμως δεν έχουμε όλοι τις ίδιες ανάγκες! Τα χωριά μας έχουν πολύ δρόμο να περπατήσουν για να βρουν τη δημοτική ενότητα Ρεθύμνου. Αν δεν τα βοηθήσουμε λίγο, πώς θα γίνει αυτό;
Θα προτείναμε λοιπόν να περιορισθεί η δημοτική ενότητα Ρεθύμνου στο 80% της ΣΑΤΑ ( αφού μόνο μέχρι εκεί μπορούμε να την κατεβάσουμε) και να μοιράσουμε, πληθυσμιακά, τα υπόλοιπα στις άλλες 3 δημοτικές ενότητες.
Έτσι θα έχουμε για τη δημοτική ενότητα Αρκαδίου.... 359540 ευρώ, δηλαδή αύξηση 107 230.
Για τη δημοτική ενότητα Ν Φωκά…. 418481 ευρώ δηλαδή αύξηση 145 595.
Και για τη δημοτική ενότητα Λαππαίων.165180 ευρώ       δηλαδή αύξηση 71888.
ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Ο κ. δήμαρχος συμφώνησε με αυτήν την τοποθέτησή μας, και δεσμεύθηκε ότι από το πρόγραμμα «ΕΛΛΑΔΑ» που θα χρηματοδοτηθούν, προσεχώς, οι καλλικρατικοί δήμοι, το 50% να πάει στους οικισμούς του δήμου μας!]
**** Όσον αφορά στο σκέλος του τεχν προγρ/τος από ίδιους πόρους, καταρχήν να θυμήσουμε ότι από τον δήμο Ν. Φωκά είχαμε οικονομική ενίσχυση του δημοτικού ταμείου κατά κάποιες εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ.
Αυτή η «προσφορά» της δημοτικής ενότητας Ν. Φωκά θα πρέπει να ανταποδοθεί από τον νέο ενοποιημένο δήμο, προς τη δημοτική ενότητα.
Αν είμαστε ακριβείς, μια ανάλογη, μικρότερη, ανταπόδοση οφείλεται και προς τη δημοτική ενότητα Λαππαίων.
Αυτή η ανταπόδοση μπορεί και κατά την άποψή μας πρέπει, να γίνει μέσα από τους ίδιους πόρους του δήμου.
Όμως οι ίδιοι πόροι, στο υπό έγκριση τεχνικό πρόγραμμα, αφορούν, αποκλειστικά, σε δράσεις στη δημοτική ενότητα Ρεθύμνου! [άντε να δεχθούμε ότι ένα μικροποσό από την προμήθεια υλικού θα πάει στις άλλες δημοτικές ενότητες]
Ούτε καν την πληθυσμιακή αναλογία τους δεν παίρνουν οι άλλες 3 δημοτικές ενότητες!
Πληθυσμιακά να υπολογίσουμε δικαιούνται τα νέα χωριά του [καλλικρατικού] δήμου μας ένα ποσόν 1 370 216 χ[11,75+13,68+5,41]% = ……..422.576 ευρώ !!!
Δηλαδή όχι μόνο δεν τους δίνουμε αυτά που μας έδωσαν αλλά τους «παρακρατούμε» και 422.575 – 153356 (που πληρώνουν συνεχιζόμενες δράσεις τους)= 269219 ευρώ που αναλογικά δικαιούνται από τους ίδιους πόρους του δήμου!
Ακόμη να επισημάνουμε ότι το ποσό των ίδιων πόρων που άφορά στον δήμο μας είναι πολύ μικρό και υποχρέωση της δημοτικής αρχής είναι να πράξουμε τα αυτονόητα, δηλ. να επιδιώξουμε τη συλλογή οποιουδήποτε διαφεύγοντος θεσμοθετημένου εσόδου του δήμου. Μάλιστα, δηλώνουμε, και το ίδιο πιστεύω θα κάνουν όλες οι παρατάξεις της μειοψηφίας, ότι είμαστε δίπλα σας για να βοηθήσουμε το δήμο μας!
Επίσης, σημειώνουμε, ότι σημαντικά, έσοδα του δήμου θα προκύψουν από τις νέες δραστηριότητες που λειτουργούν στον δήμο μας από 1ης Γενάρη. [πχ πρόστιμα αυθαιρέτων].
ΣΗΜΕΙΩΣΗ: θεωρούμε πως έγινε χθες, ξεκάθαρο ότι ο νέος δήμος οφείλει, και θα το πράξει, να βοηθηθούν οι οικισμοί μας.
***Με ικανοποίηση βλέπουμε το έργο 61 «μελέτες 2011». Όμως απορούμε και προβληματιζόμαστε, που το βλέπουμε χρηματοδοτούμενο από τις «οφειλές εταίρων της προγραμματικής σύμβασης παλιάς πόλης».
Θα πληρώσουν οι συνεταίροι μας της προγραμματικής σύμβασης παλιάς πόλης τόσων χρόνων οφειλές και θα πληρώσουν τώρα όλα αυτά;
Μακάρι! ΑΝ όμως ΌΧΙ;
*** Βλέπουμε μια σημαντική πηγή χρηματοδότησης του δήμου, το ΕΤΕΡΠΣ, να εξαντλείται σε έναν οικισμό μας, με φετεινό ποσό περίπου 1,8 εκατομμύ ευρώ!
Θεωρούμε ότι το «πράσινο ταμείο» και το ΕΤΕΡΠΣ έχουν να καλύψουν τεράστιες και πιεστικότατες ανάγκες της πόλης  πχ αποζημιώσεις κχ και κφ χώρων, αναπλάσεις κλπ] και η εξάντλησή τους σε ένα μικρό οικισμό αποτελεί μια αξιοσημείωτη επισήμανση!
[913527+82643 νέα και 360000+160000 +215000 συνεχιζόμενα]
*** για την αντισεισμική μελέτη του νέου πλέον δήμου μας, πήραμε τη διαβεβαίωση του αρμόδιου αντιδημάρχου [στην επιτροπή ποιότητας ζωής] ότι αυτή μπορεί να ενταχθεί στο 1 εκατομμύριο των μελετών, και θεωρούμε, πως θα περπατήσει αυτή η ουσιαστική και χρησιμότατη μελέτη, που ξεκινήσαμε το 1996.
Εμείς θα ψηφίσουμε το τεχνικό πρόγραμμα, (όπως συμπληρώθηκε με τις πάρα πάνω προοπτικές-συμφωνίες των τεθεισών απόψεών μας).
goodnet.gr