«Μπλοκάρεται» η είσοδος μεταναστών στην Κρήτη

Με ορμητήριο τον λιμενίσκο της Αγίας Γαλήνης Ρεθύμνου, ένα πενηντάμετρο σύγχρονο σκάφος «σαρώνει» το Λιβυκό Πέλαγος και τα παράλια της Κρήτης από τα Σφακιά έως το Λασίθι.
Πρόκειται για πλοίο της Ακτοφυλακής της ευρωπαϊκής δύναμης FRONTEX, της υπηρεσίας δηλαδή που έχει συσταθεί για την ασφάλεια των συνόρων της Ευρώπης, το οποίο κατέπλευσε στην Αγία Γαλήνη το απόγευμα του Σαββάτου.

Η παρουσία του πλοίου κρίθηκε αναγκαία στο πλαίσιο της επιχείρησης «Ποσειδών» του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, που εφαρμόζεται στην Ελλάδα το τελευταίο διάστημα προκειμένου να αποτραπεί η είσοδος κύματος μεταναστών στην ελληνική επικράτεια λόγω των ταραχών στη Λιβύη την οποία εγκαταλείπουν χιλιάδες πολίτες με προορισμό ευρωπαϊκές χώρες.

Το πλοίο της FRONTEX είναι το πρώτο πλωτό μέσον που έφτασε στο νησί προκειμένου να εκτελεί προληπτικές περιπολίες σε όλη την θαλάσσια περιοχή της Νότιας Κρήτης. Είναι σκάφος τύπου ανοικτής θαλάσσης, Ρουμανικό και έχει πλήρωμα, σύμφωνα με πληροφορίες, 50 άνδρες ενώ διαθέτει τα πλέον σύγχρονα μέσα που μπορούν να εντοπίζουν από απόσταση πολλών μιλίων πλοία που πλέουν στην ευρύτερη περιοχή.

Η βάση του σκάφους είναι το λιμανάκι της Αγίας Γαλήνης όπου έφτασε αργά το απόγευμα του Σαββάτου ενώ χθες το πρωί απέπλευσε για να εκτελέσει περιπολία στην θαλάσσια περιοχή των Χανίων.

Να σημειωθεί ότι, από τις πρώτες ταραχές που σημειώθηκαν στη Βόρεια Αφρική, αυτές στην Τυνησία, οι λιμενικές αρχές της Νότιας Κρήτης ενισχύθηκαν με σκάφη της Ελληνικής Ακτοφυλακής, ένα εκ των οποίων επίσης είχε βάση στην Αγία Γαλήνη, τα οποία το Σάββατο αντικαταστάθηκαν από το σκάφος της FRONTEX καθώς, η ευρωπαϊκή υπηρεσία εκτίμησε την κατάσταση στη Βόρεια Αφρική «άκρως ασταθή» λόγω του πολέμου στη Λιβύη και προβλέποντας ότι θα σημειωθεί κύμα μετανάστευσης προς τις μεσογειακές χώρες της Ευρώπης έκρινε απαραίτητη τη λήψη έκτακτων μέτρων επιτήρησης του Λιβυκού Πελάγους. Φαίνεται βέβαια ότι την ενίσχυση των μέτρων ακτοφυλακής στη Νότια Κρήτη ζήτησε και η ελληνική κυβέρνηση.

Εξ άλλου, κατά πληροφορίες η συγκεκριμένη επιχείρηση διευθύνεται από την αρμόδια Διεύθυνση του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και όχι από τις τοπικές Λιμενικές Αρχές από τις οποίες έχει ζητηθεί να έχουν με τα σκάφη τους ρόλο συνδρομητικό. Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες, μέχρι στιγμής δεν έχει παραστεί ανάγκη να διαχειριστούν κάποιο περιστατικό μεταφοράς μεταναστών προς την Κρήτη και είναι άγνωστο με ποιο τρόπο θα αντιμετωπιστεί όταν υποπέσει στην αντίληψη της ευρωπαϊκής υπηρεσίας. Αν δηλαδή θα τους επαναπροωθήσουν άμεσα στη χώρα τους με το μέσον στο οποίο θα επιβαίνουν ή θα προωθηθούν σε κάποιο «στρατόπεδο μεταναστών» στην Ελλάδα.

«Σε περίπτωση που εμφανιστεί περιστατικό με μετανάστες στην περιοχή, τον πρώτο λόγο θα έχει το υπουργείο που διευθύνει την επιχείρηση. Δεν έχει προαποφασιστεί τίποτα. Κάθε περίπτωση έχει τις ιδιαιτερότητές της. Άρα η αντιμετώπιση κάθε περιστατικού θα εξετάζεται με βάση τις υφιστάμενες συνθήκες και αντίστοιχα θα δίνονται εντολές» είπε στα «Ρ.Ν.» αξιωματούχος της Ελληνικής Ακτοφυλακής, ερωτώμενος σχετικά.
rethnea.gr