Ρέθυμνο:Σχεδιάζονται αυξήσεις στα τιμολόγια του νερού

Μετά την αύξηση στα δημοτικά τέλη καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού, το Δημοτικό Συμβούλιο Ρεθύμνου θα κληθεί το προσεχές διάστημα να αποφασίσει για νέες αυξήσεις, αυτή τη φορά στα τιμολόγια της ΔΕΥΑΡ.

Η διοίκηση της Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης Αποχέτευσης, εξετάζει ήδη το ενδεχόμενο αναπροσαρμογής του κόστους κατανάλωσης νερού και το συγκεκριμένο θέμα πρόκειται να τεθεί προς συζήτηση στο Δ.Σ. στα τέλη Απριλίου ή στις αρχές Μαΐου. Το ενδεχόμενο αυξήσεων αφορά τη Δημοτική Ενότητα Αρκαδίου και 11 δημοτικά διμερίσματα της Δημοτικής Ενότητας Ρεθύμνου. Προς το παρόν, η αναπροσαρμογή δεν φαίνεται να περιλαμβάνει τα όρια της πόλης του Ρεθύμνου (από τον Τσεσμέ μέχρι τον Γάλλο), ούτε βεβαίως τις Δημοτικές Ενότητες Νικηφόρου Φωκά και Λαππαίων για τις οποίες δεν έχει ακόμα αρμοδιότητα το νέο σχήμα που προέκυψε από τη συγχώνευση των ΔΕΥΑ Ρεθύμνου και Αρκαδίου.
Οι τοπικές κοινότητες Ρεθύμνου για τις οποίες εξετάζεται το ενδεχόμενο αύξησης είναι οι εξής: Πρασσές, Ρουσσοσπίτι, Μαρουλάς, Χρωμοναστήρι, Αρμένοι, Κούμοι, Κάστελλος, Καρέ, Όρος, Γουλεδιανά και Σελλί.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΔΕΥΑΡ κ. Στέλιο Παπαδάκη, ακόμα δεν υπάρχει ολοκληρωμένη πρόταση από την επιχείρηση για την αναπροσαρμογή των τιμολογίων, καθώς αυτή την περίοδο η οικονομική υπηρεσία επεξεργάζεται στοιχεία που αφορούν το κόστος των παρεχόμενων υπηρεσιών σε κάθε περιοχή του διευρυμένου δήμου και προχωρά παράλληλα στον προϋπολογισμό των εξόδων και των εσόδων για το έτος 2011.
Ωστόσο, όπως αναφέρει ο κ. Παπαδάκης η αύξηση ιδιαίτερα στον πρώην Δήμο Αρκαδίου κρίνεται αναγκαία, καθώς οι χρεώσεις που ισχύουν σήμερα στην περιοχή είναι πολύ χαμηλότερες, συγκριτικά με το Ρέθυμνο.
«Στην πρώην δημοτική κοινότητα Ρεθύμνου, δηλαδή από τον Τσεσμέ μέχρι τον Γάλλο δεν θα μπει καμιά αύξηση. Όλες οι υπόλοιπες χωρικές ενότητες εξετάζονται. Είναι πιθανόν να αυξηθεί το τιμολόγιο στο Αρκάδι και στα έντεκα δημοτικά διαμερίσματα του παλιού δήμου Ρεθύμνου» δήλωσε στα «Ρ.Ν.» ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΡ και συνέχισε: «δεν υπάρχει ακόμα συγκεκριμένη πρόταση, όμως αυτό που μπορώ να πω με βεβαιότητα είναι ότι οι αυξήσεις δεν θα είναι μεγάλες. Θα επιδιώξουμε να κρατήσουμε τις τιμές σε χαμηλά επίπεδα κι αυτό είναι κάτι που μπορεί να επιτευχθεί μέσω της μείωσης εξόδων. Ήδη, η ΔΕΥΑ Ρεθύμνου έχει 69 άτομα προσωπικό από 104 και η ΔΕΥΑ Αρκαδίου 9 άτομα από 24. Η ΔΕΥΑΡ είναι μια κοινωφελής και ανταποδοτική επιχείρηση. Κοστολογούμε τις υπηρεσίες που παρέχουμε και τα υλικά που χρησιμοποιούμε, υπολογίζουμε τις ζημιές που προκύπτουν, προσθέτουμε τα ποσά που απαιτούνται για την εκτέλεση έργων, κάνουμε προϋπολογισμό εσόδων-εξόδων και αποφασίζουμε το κόστος για κάθε κυβικό νερού».
Σύμφωνα με τη Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης Αποχέτευσης, υπάρχουν μεγάλες αποκλίσεις ανάμεσα στις χρεώσεις που ισχύουν σήμερα στα οικιακά τιμολόγια των Δημοτικών Ενοτήτων Ρεθύμνου και Αρκαδίου, ενώ οι δημότες της συγκεκριμένης περιοχής απολάμβαναν τα προηγούμενα χρόνια δωρεάν νερό, σε καταναλώσεις έως 20 κυβικά. Το τιμολόγιο είναι κλιμακωτό και το κόστος προσδιορίζεται από τα κυβικά νερού, με την λογική ότι πρέπει να υπάρχει εξοικονόμηση και όχι αλόγιστη κατανάλωση του πολυτιμότερου αγαθού.
Βάσει των στοιχείων της ΔΕΥΑΡ, το οικιακό τιμολόγιο στη Δημοτική Ενότητα Αρκαδίου σήμερα έχει ως εξής:
0-20 κυβικά νερού- δωρεάν
20-60 κυβικά νερού- 0,22 ευρώ
61-100 κυβικά νερού- 0,29 ευρώ
101-140 κυβικά νερού- 0,36 ευρώ
141-200 κυβικά νερού- 0,50 ευρώ
200 κυβικά νερού και άνω- 0,60 ευρώ
(Προστίθεται ειδικό τέλος για την εκτέλεση έργων, σε ποσοστό 80% επί της κατανάλωσης νερού).
Αντίστοιχα, στο Ρέθυμνο (όρια περιοχής Τσεσμές-Γάλλος) το οικιακό τιμολόγιο έχει ως εξής:
0-20 κυβικά νερού- 0,85 ευρώ
20-50 κυβικά νερού- 1,30 ευρώ
50-100 κυβικά νερού- 1,77 ευρώ
100 κυβικά νερού και άνω- 2,07 ευρώ

Μετά τις περικοπές μισθών, οι εργαζόμενοι διεκδικούν επιδόματα

Στο μεταξύ, σε εξέλιξη βρίσκεται δικαστική διαμάχη ανάμεσα στη διοίκηση της ΔΕΥΑΡ και τους εργαζόμενους της επιχείρησης. Μετά την τήρηση του «μνημονίου» που επέφερε περικοπές σε μισθούς και δώρα, οι εργαζόμενοι των ΔΕΥΑ Ρεθύμνου και Αρκαδίου, διεκδικούν δυο επιδόματα τα οποία καταβάλλονται σε συναδέλφους τους των ΟΤΑ, αλλά και σε κάποιες επιχειρήσεις ύδρευσης αποχέτευσης της χώρας. Πρόκειται για το επίδομα «έξοδα κίνησης» που αντιστοιχεί σε 280 ευρώ ανά εργαζόμενο και για το επίδομα «κίνητρο απόδοσης» που αντιστοιχεί σε 176 ευρώ ανά εργαζόμενο.
Η διοίκηση της ΔΕΥΑΡ ξεκαθάρισε στους 78 εργαζόμενους ότι η οικονομική κατάσταση της επιχείρησης δεν επιτρέπει την καταβολή των συγκεκριμένων επιδομάτων και εκείνοι προσέφυγαν στη δικαιοσύνη. Την περασμένη Τρίτη πραγματοποιήθηκε η εκδίκαση της υπόθεσης, χωρίς να ληφθεί απόφαση. Οι εργαζόμενοι ζητούν αναδρομική καταβολή των συγκεκριμένων επιδομάτων από την 1-1-07 έως τις 31-12-09 και διεκδικούν στη συνέχεια την καταβολή τους σε μηνιαία βάση.  Το «παρών» στο δικαστήριο έδωσε και ο δήμαρχος Ρεθύμνου κ. Γιώργος Μαρινάκης, ο οποίος σύμφωνα με πληροφορίες επικαλέστηκε την δεινή οικονομική κατάσταση της επιχείρησης και ανέφερε ότι τα συγκεκριμένα επιδόματα δεν προβλέπονται στις κλαδικές συμβάσεις, επομένως η ΔΕΥΑΡ δεν είναι υποχρεωμένη να τα καταβάλλει.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο κ. Παπαδάκη, σε περίπτωση που το δικαστήριο κάνει αποδεκτή την προσφυγή των εργαζομένων, η επιχείρηση θα βρεθεί με την πλάτη στον τοίχο, καθώς θα κληθεί να πληρώσει αναδρομικά ποσό περίπου 2 εκατομμυρίων ευρώ για τους 69 εργαζόμενους της ΔΕΥΑΡ και περίπου 200.000 ευρώ για τους 9 εργαζόμενους της ΔΕΥΑΑ. Επιπλέον, αυτά τα επιδόματα θα επιβαρύνουν το ταμείο της δημοτικής επιχείρησης με ένα ποσό που υπολογίζεται σε 426.000 ευρώ ετησίως.
«Εφόσον οι εργαζόμενοι υπέστησαν περικοπές στους μισθούς και στα δώρα τους, έχουν το δικαίωμα να διεκδικήσουν επιδόματα που δίνονται σε συναδέλφους τους του δημοσίου τομέα. Μακάρι να μπορούσαμε να ικανοποιήσουμε το αίτημα τους, όμως η επιχείρηση δεν έχει αυτή την οικονομική δυνατότητα. Επιπλέον, δεν θα πρέπει να ξεχνάμε πως οποιοδήποτε επιπλέον κόστος στα έξοδα μας, θα επιβαρύνει τους δημότες» ανέφερε για το θέμα ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΡ.
rethnea.gr