Μανώλης Όθωνας: "Γιατί ψήφισα ναι"




Τους λόγους για τους οποίους ψήφισε τη νέα δανειακή σύμβαση εξηγεί σε δήλωση του ο Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μανώλης Όθωνας.

Αναλυτικά η δήλωση του κ. Όθωνα:
ΨΗΦΙΣΑ ΝΑΙ!
ΨΗΦΙΣΑ ΝΑΙ με πλήρη συναίσθηση ευθύνης γιατί τα ερωτήματα είναι συγκεκριμένα και τα διλήμματα αμείλικτα.
Γιατί αν το δίλημμα ήταν «θυσίες για το λαό ή καθόλου θυσίες».
Αν το δίλημμα ήταν «περικοπή ή μη περικοπή συντάξεων».
Αν το δίλημμα ήταν «ταπείνωση ή περηφάνια»,
οι απαντήσεις θα ήταν  πάρα πολύ εύκολες.
Δυστυχώς, τα πραγματικά διλήμματα είναι άλλου τύπου.
Θυσίες όπως προβλέπει το πρόγραμμα ή ακόμη μεγαλύτερες θυσίες εκτός προγράμματος;
Αίσθημα εθνικής αδυναμίας επειδή έχουμε χάσει δυστυχώς μεγάλο μέρος της δημοσιονομικής μας κυριαρχίας ή την ταπείνωση γιατί θα γίνουμε μια χώρα κοινωνικά και πολιτειακά ασύνταχτη και διεθνώς απομονωμένη;
Περικοπές στους μισθούς και τις συντάξεις ή συντριπτικά μεγαλύτερες  περικοπές;
Μείωση του επιπέδου ζωής ή εξαθλίωση;

Εντέλει ΨΗΦΙΣΑ ΝΑΙ όχι γιατί είμαι βέβαιος ότι με το συγκεκριμένο πρόγραμμα σώζεται οριστικά η χώρα. Αλλά γιατί θεωρώ ευθύνη μου και ευθύνη όλων μας να διεκδικήσουμε και την τελευταία χαραμάδα ελπίδας για να αποφύγουμε τον όλεθρο. Δεν επέλεξα την ευθανασία ούτε την αυτοκτονία  ακόμα και αν το μοιραίο δεν είναι οριστικά αναπόφευκτο.
Ψήφισα ναι γιατί δεν πιστεύω ότι οι δανειστές μας «μπλοφάρουν», ούτε θεωρώ ότι είναι σοβαρό και υπεύθυνο να «μπλοφάρουμε» εμείς. Ακόμα και στην  πιθανότητα οι δανειστές μας να μην επέλεγαν, στην αντίθετη περίπτωση, το ολέθριο σενάριο της χρεοκοπίας και της εξόδου από το ευρώ δεν αισθάνομαι ότι είμαι έτοιμος να παίξω την ζωή εκατομμύριων πολιτών με όρους χαρτοπαιχτικούς.
Ψήφισα εντέλει ναι γιατί εμπιστεύομαι τους ανθρώπους που εκπροσωπώντας μας χειρίζονται αυτό το μεγάλο θέμα ιστορικής εθνικής σημασίας, τον προηγούμενο πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου, τον σημερινό Πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο, τον Υπουργό Οικονομικών Βαγγέλη Βενιζέλο τον αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης Αντώνη Σαμαρά πολύ περισσότερο από τους σοβαροφανείς ενίοτε και γραφικούς  θαμώνες τηλεοπτικών παραθύρων και τους οικοδεσπότες τους, που έχουν κυριαρχήσει στην δημόσια συζήτηση.
Η Πολιτική και οι Πολιτικοί έχουν για πολλές πράξεις και παραλείψεις τους λόγο για μια μεγάλη συγγνώμη στους έλληνες πολίτες. Όχι για όσα γίνονται τώρα αλλά για όσα έγιναν ή δεν έγιναν στο παρελθόν.
Τώρα λοιπόν είναι η ώρα οι βουλευτές να «βουλευτούμε» για το έθνος, να προτάξουμε το δημόσιο συμφέρον, το ευρύτερο συμφέρον της κοινωνίας μας. Μη προσπαθώντας να είμαστε πρόσκαιρα ευχάριστοι, μη διεκδικώντας εφήμερα χειροκροτήματα, χωρίς υποχωρήσεις σε πλατείες ούτε σε «πελατείες».
goodnet.gr