Έλλειψη φαρμάκων στα χανιά, γολγοθάς καρκινοπαθών

 
Σημαντικές ελλείψεις σε φαρμακευτικά σκευάσματα παρατηρούνται στα Χανιά, όπως και την υπόλοιπη Ελλάδα ενώ ο γολγοθάς για τους καρκινοπαθείς και άλλες κατηγορίες ασθενών με σοβαρές παθήσεις συνεχίζεται, αφού ο ΕΟΠΥΥ είτε δεν μπορεί να πληρώσει τις εταιρείες για να αγοράσει τα συγκεκριμένα φάρμακα είτε καθυστερεί να τα προμηθεύσει στους ασθενείς με συνέπεια να επηρεάζεται αρνητικά η εξέλιξη της θεραπείας τους.

Στο μεταξύ, με νέες κινητοποιήσεις προειδοποιούν οι φαρμακοποιοί εάν δεν λάβουν έως τις 15 Νοεμβρίου τα χρήματα που τους οφείλει ο ΕΟΠΥΥ για τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο.
ΣΤΟΝ ‘ΑΕΡΑ’’ ΟΙ ΚΑΡΚΙΝΟΠΑΘΕΙΣ
Ειδικότερα για τους καρκινοθαπείς το πρόβλημα έχει επισημανθεί τόσο από μέλη της ιατρικής κοινότητας όσο και από φαρμακοποιούς εδώ και μήνες αλλά παραμένει άλυτο με χιλιάδες ασθενείς να ταλαιπωρούνται καθημερινά και να τίθεται κυριολεκτικά σε κίνδυνο η ζωή τους.
«Ο ΕΟΠΥΥ, προκειμένου να παρακάμψει το ποσοστό κέρδους των φαρμακοποιών και να εξασφαλίσει χαμηλότερες τιμές, είχε αποφασιστεί να αναλάβει εκείνος την προμήθεια των ακριβών φαρμάκων αλλά από εκεί και πέρα το πρόβλημα είναι τεράστιο. Κι αυτό γιατί ο ΕΟΠΥΥ δεν έχει χρήματα και δεν είναι συνεπής στις πληρωμές του προς τις εταιρείες, με συνέπεια να μην μπορεί να προμηθευτεί τα φάρμακα», τόνισε, μιλώντας στα ‘Χ.Ν.’, ο παθολόγος – ογκολόγος Χαράλαμπος Κουρούσης και πρόσθεσε ότι εξαιτίας αυτής της κατάστασης, το πρόβλημα μετατίθεται στα φαρμακεία χωρίς όμως να δίνεται λύση: «Ετσι σε πολλές περιπτώσεις φαρμάκων ο ΕΟΠΥΥ γράφει πάνω στις συνταγές “στερούμαστε” και μετά οι ασθενείς αναζητούν τα φάρμακα στα φαρμακεία.
Ωστόσο, πλέον, λίγα φαρμακεία μπορούν να δεχθούν αυτές τις ακριβές συνταγές διότι δεν έχουν τα χρήματα για να πληρώσουν μετρητοίς τα φάρμακα αλλά και γιατί το ποσοστό κέρδους τους είναι ανύπαρκτο».
Συνέπεια αυτού του αδιεξόδου είναι οι ευαίσθητες αγωγές και θεραπείες που θα έπρεπε να λαμβάνουν οι καρκινοπαθείς, να μην εφαρμόζονται όπως προβλέπει η ιατρική επιστήμη. «Οι ασθενείς δεν ξέρουν ούτε πότε θα αρχίσουν ούτε πότε θα κάνουν την επόμενη θεραπεία», εξήγησε ο κ. Κουρούσης και συμπλήρωσε: «Αυτό είναι απαράδεκτο εκτός των άλλων και ιατρικά γιατί όταν δεν κάνεις τις θεραπείες στους προγραμματισμένους χρόνους, η θεραπεία καθίσταται αναποτελεσματική αλλά και η ψυχική επιβάρρυνση των ασθενών είναι μεγάλη. Σε καμία περίπτωση δεν μπορείς να παίζεις με τις ζωές των ανθρώπων».
Για το ίδιο θέμα ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Χανίων Τάσος Βάμβουκας τόνισε ότι οι ασθενείς αισθάνονται απελπισία καθώς η αβεβαιότητα και η ταλαιπωρία που υφίστανται είναι τεράστια.
«Το πρόβλημα είναι ιδιαίτερα έντονο στα Χανιά και θα πρέπει άμεσα να διευθετηθεί», ανέφερε ο κ. Βάμβουκας ενώ τόνισε ότι οι φαρμακοποιοί αδυνατούν να καλύψουν το κενό που δημιουργεί η ασυνέπεια και οικονομική αδυναμία του ΕΟΠΥΥ ως προς την προμήθεια των συγκεκριμένων φαρμακευτικών σκευασμάτων. «Υπάρχει μια αμφιλεγόμενη διάταξη στα όρια της νομιμότητας σύμφωνα με την οποία τα φαρμακεία μπορούν να δίνουν αυτά τα φάρμακα και έχει καθοριστεί κάποια τιμή. Πρέπει να πούμε όμως ότι είναι εντελώς εκτός λογικής αγοράς και εμπορίου, διότι το ποσοστό με το οποίο δουλεύει ο φαρμακοποιός δεν φτάνει να καλύψει το κόστος που έχει αυτό το φάρμακο. Σε κάθε περίπτωση είναι απαράδεκτο να μην βρίσκουν αυτοί οι άνθρωποι άμεσα τα φάρμακά τους. Εμάς δεν μας ενδιαφέρει αν θα είναι από τα φαρμακεία μας ή από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ και τα νοσοκομεία. Αυτό που μας ενδιαφέρει είναι να μπορούν να εξυπηρετηθούν αφού μιλάμε για περιπτώσεις που δεν σηκώνει καμία καθυστέρηση στη θεραπεία τους», υπογράμμισε ο κ. Βάμβουκας.
ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ ΤΟΥ ΕΟΠΥΥ… ΣΤΑ ΧΑΡΤΙΑ
Πάντως τόσο ο κ. Κουρούσης όσο και ο κ. Βάμβουκας επεσήμαναν τα πρόσθετα προβλήματα που προκαλεί η έλλειψη ενός κανονικού φαρμακείου του ΕΟΠΥΥ στα Χανιά με το οποίο θα μπορούσαν να ξεπεραστούν γραφειοκρατικά ζητήματα και καθυστερήσεις.
«Το φαρμακείο του ΕΟΠΥΥ επί της ουσίας δεν είναι φαρμακείο», σημείωσε ο κ. Κουρούσης και διευκρίνισε ότι παρά τις φιλότιμες προσπάθειες του προσωπικού, το φαρμακείο λειτουργεί στην πραγματικότητα ως διαμεσολαβητής: «Δηλαδή παίρνει τη συνταγή και τη στέλνει πάνω στο φαρμακείο του ΕΟΠΥΥ στου Ρέντη το οποίο στέλνει φάρμακα όποτε έχει και του περισσεύουν, με μεγάλες καθυστερήσεις. Γι’ αυτό είναι απαραίτητο να λειτουργήσει ως κανονικό φαρμακείο για να μπορεί να κάνει απευθείας παραγγελίες, να διαχειρίζεται ένα μπάτζετ αλλά και να έχει ένα στοκ ώστε να μπορούν να προγραμματίζονται οι θεραπείες των ασθενών».
Το θέμα, ωστόσο, με τις ελλείψεις φαίνεται ότι επεκτείνεται και πέραν των ακριβών φαρμάκων που χρήζουν οι θεραπείες του καρκίνου. Κι αυτό διότι ακόμα και φτηνά φάρμακα βρίσκονται πλέον σε έλλειψη στην αγορά, γεγονός που αποδίδεται στην αντίδραση των φαρμακοβιομηχανιών απέναντι στο νέο δελτίο τιμών που τίθεται σε εφαρμογή από αύριο, 1 Νοεμβρίου.
ΕΛΛΕΙΨΕΙΣ ΦΑΡΜΑΚΩΝ
Συγκεκριμένα σύμφωνα με τους φαρμακοποιούς, οι ελλείψεις φαρμάκων που παρατηρούνται στην αγορά σχετίζονται με την άρνηση των εταιρειών να αποδεκτούν τις μειωμένες τιμές των σκευασμάτων όπως αυτές ορίζονται από το νέο δελτίο τιμών.
«Θέμα ελλείψεων υπάρχει όπως σε όλη την Ελλάδα και στα Χανιά», επεσήμανε ο κ. Βάμβουκας και πρόσθεσε: «Το ζήτημα είναι ότι επειδή οι τιμές των φαρμάκων έχουν συμπιεστεί σημαντικά, συγκριτικά με την υπόλοιπη Ευρώπη, αυτή τη στιγμή έχουμε δύο φαινόμενα: Το ένα είναι ότι υπάρχουν φάρμακα πολύ φτηνά για επανεξαγωγή σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες όπου υπάρχει μεγάλο περιθώριο κέρδους (με συνέπεια να παρατηρείται έλλειψη αυτών των φαρμάκων στην ελληνική αγορά) και το δεύτερο είναι ότι οι εταιρείες είτε αποσύρουν τα φάρμακά τους από την ελληνική αγορά είτε εισάγουν πολύ μικρές ποσότητες, διότι η ελληνική αγορά δεν τους ενδιαφέρει αφού τα ποσοστό κέρδους είναι πολύ μικρό», εξήγησε ο κ. Βάμβουκας και πρόσθεσε: «Αυτό συμβαίνει καθώς οι εταιρείες γνωρίζουν ήδη για το νέο δελτίο τιμών που πρόκειται να εφαρμοστεί και το οποίο προβλέπει σημαντικές μειώσεις στις τιμές και γενόσημων φαρμάκων αλλά και σε φάρμακα που έχει λήξει η πατέντα».
ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΦΑΡΜΑΚΟΠΟΙΟΥΣ
Κινητοποιήσεις προ των πυλών
Αποφασισμένοι να προχωρήσουν σε νέες κινητοποιήσεις εφόσον έως τις 15 Νοεμβρίου δεν λάβουν τα χρήματα που τους οφείλει ο ΕΟΠΥΥ για τους μήνες Ιούλιο – Αύγουστο του τρέχοντος έτους, δηλώνουν οι φαρμακοποιοί, τη στιγμή που υπολογίζεται ότι τα συνολικά χρέη του ΕΟΠΥΥ προς αυτές ξεπερνούν τα 1 δισ. ευρώ.
Να υπενθυμίσουμε ότι σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα του Υπουργείου για την αποπληρωμή των οφειλών του ΕΟΠΥΥ, οι φαρμακοποιοί θα πρέπει να έχουν εξοφληθεί για τους δύο προαναφερόμενους μήνες έως τις 12 Νοεμβρίου.
«Μέχρι σήμερα μας έχουν εξοφλήσει το 43% του μηνός Ιουλίου του 2012 και περιμένουμε άλλο 19% αυτές τις ημέρες ενώ παραμένει σε εκρεμμότητα μέχρι τις 12 Νοεμβρίου το υπόλοιπο 40% του Ιουλίου και όλος ο Αύγουστος», σημείωσε ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Χανίων κ. Βάμβουκας και πρόσθεσε ότι στο πλαίσιο των κινητοποιήσεων ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος έχει ήδη αποφασίσει να προχωρήσει σε 24ωρη απεργία την ημέρα ψήφισης στη Βουλή των νέων μέτρων.