Έντονο "άρωμα" Κρήτης σε ταινία για τους Έλληνες


"Άρωμα" Κρήτης και μάλιστα έντονο στην ταινία "Dream of Shadow" που γυρίστηκε κυρίως στην Αυστραλία, αλλά και επί ελληνικού εδάφους, και θέτει στο επίκεντρο το νέο κύμα μετανάστευσης στη χώρα. Η ταινία, που δημιούργησαν δύο Έλληνες που ζουν στη γη της Ωκεανίας, αναμένεται μέσα στο 2014 να βγει στις κινηματογραφικές οθόνες, με την Κρήτη και τους Κρήτες ομογενείς να έχουν το δικό τους ξεχωριστό ρόλο.





Η Παγκρήτια Ένωση Μελβούρνης, όχι απλά ενίσχυσε ως χορηγός την παραγωγή, αλλά συμμετέχει ενεργά, με γυρίσματα που πραγματοποιήθηκαν στις εγκαταστάσεις της, όπου στήθηκε ένα παραδοσιακό κρητικό γλέντι που πλαισίωσε μουσικά ο Βασίλης Σκουλάς.

Γράφουν και υποδύονται τον εαυτό τους


Πρωταγωνιστής του φιλμ είναι ο Σπύρος Χελιώτης. Δεν είχε καν συμπληρώσει δύο χρόνια παραμονής στη Μελβούρνη όταν στο καφέ που εργαζόταν ως σερβιτόρος συνάντησε τον Νικήτα, μετανάστης κι εκείνος αλλά με αρκετά χρόνια μακριά από την πατρίδα. Οι δύο τους σχεδόν αυθόρμητα άρχισαν να γράφουν το σενάριο εμπνευσμένοι από τις εμπειρίες των νεοφερμένων Eλλήνων της Αυστραλίας.


Οι δύο φίλοι γράφουν, σκηνοθετούν και υποδύονται ουσιαστικά τον ίδιο τους τον εαυτό. Για πρώτη φορά μετά από σχεδόν 4 δεκαετίες η ελληνική παροικία ανανεώνεται με νέο αίμα. Οι νεοφερμένοι, όπως τους αποκαλούν, έχουν τον ίδιο πόνο, τις ίδιες αγωνίες με τους παλιούς μετανάστες όμως τουλάχιστον δεν είναι μόνοι.
Συναισθήματα και καταστάσεις με φόντο το νέο κύμα Eλλήνων μεταναστών στην Αυστραλία ξεδιπλώνονται μέσα από την ταινία. Μιλώντας στην εκπομπή "Κρήτη Σήμερα" της "ΚΡΗΤΗ TV", ο Νικήτας Μπάλλας, σεναριογράφος και σκηνοθέτης, εξήγησε πως αρχικά η ιδέα ήταν για μία διαδικτυακή σειρά, όμως στην πράξη είδαν πως υπήρχε τόσο υλικό που θα μπορούσε να τροφοδοτήσει μία ταινία μεγάλου μήκους.
«Οι Έλληνες δεν είναι κλέφτες και τεμπέληδες»


Μέσα από την ταινία, οι συντελεστές θέλουν επίσης να καταρρίψουν μύθους που στιγμάτισαν την Ελλάδα της κρίσης. Να κάνουν τους ξένους να διαγράψουν οριστικά από τη μνήμη τους, τους προσβλητικούς για τους Έλληνες όρους του τύπου "κλέφτες" και "τεμπέληδες".



Ενδιαφέρον έχει εκφραστεί για τη σειρά "Dream Shadow" και από ελληνικά κανάλια - άλλωστε το νέο ρεύμα Ελλήνων μεταναστών δεν αφήνει πλέον κανένα ασυγκίνητο.


Με γυρίσματα στην Αυστραλία αλλά και στην Αθήνα, η ταινία είναι πλέον στη φάση της ολοκλήρωσης και μέσα στο νέο έτος αναμένεται να προβληθεί στις κινηματογραφικές αίθουσες δίνοντας γεύση από το greek drama της σύγχρονης ελληνικής μετανάστευσης.


Στο ελληνικό καστ συμμετέχουν η Ιωάννα Πηλίχου, η Σάννυ Χατζηαργύρη, ο Γιάννης Αϊβάζης, ο Βασίλης Παλαιολόγος, o Ντίνος Καρύδης, ο Κώστας Αρζόγλου και η γνωστή παρουσιάστρια/μοντέλο Μαρία Λουΐζα-Βούρου στο ντεμπούτο της ως ηθοποιού.


Της Στέλλας Τερζάκη
neakriti.gr