Νότια της Κρήτης η καταστροφή των χημικών

Την ώρα που ο Οργανισμός Απαγόρευσης των Χημικών Όπλων, ακόμη και σε επίσημες απαντήσεις του χθες σε τοπικό μέσο ενημέρωσης της Κρήτης, ούτε λίγο ούτε πολύ ζητάει από πολίτες και επίσημους φορείς να «μην ακούν (!) τους λεγόμενους Έλληνες επιστήμονες» και τα όσα εύλογα επιστημονικά ερωτήματα θέτουν για την όλη διαδικασία εξουδετέρωσης των χημικών της Συρίας στη Μεσόγειο, η "Νέα Κρήτη" αποκαλύπτει γιατί επί της ουσίας ακόμη και ο υποτίθεται εγνωσμένου κύρους Οργανισμός Απαγόρευσης των Χημικών Όπλων, με βραβείο Νόμπελ, θέλει να αποφύγει «σαν το διάολο το λιβάνι» τους Έλληνες επιστήμονες και τις καίριες διαπιστώσεις τους.


Προφανώς γιατί οι χαμηλοί τόνοι που επιχείρησε να κρατήσει από τον Οκτώβριο του 2013, σε μια διαδικασία με αδιαφανείς όρους, πολλά «απόρρητα» και γενικόλογες απαντήσεις, κινδυνεύει να τιναχτεί στον αέρα από την ανυπαρξία πειστικών απαντήσεων τόσο για την επιλογή της Μεσογείου, όσο και από τη χρήση μιας μεθόδου για πρώτη φορά εν πλω, με αόριστες εγγυήσεις, που δε λαμβάνουν υπόψη τους ακόμη και το σενάριο ενός απρόβλεπτου ατυχήματος.


Σημείο-κλειδί η δέσμευση της περιοχής εξουδετέρωσης

Θέλοντας να δώσουν περιορισμένες εξηγήσεις, τόσο ο Οργανισμός Απαγόρευσης των Χημικών (OPCW) όσο και οι μεγάλες δυνάμεις που, ελέω υποτελών, κατά την άποψή τους, κρατών στη Μεσόγειο, αποφάσισαν την όλη διαδικασία, χαρακτηρίζουν το σημείο που θα γίνει η εξουδετέρωση των χημικών σε διεθνή ύδατα της Μεσογείου «απόρρητο» για στρατιωτικούς λόγους ασφαλείας. Με αυτόν τον τρόπο και οι κυβερνήσεις της Μεσογείου, ξεφεύγοντας από τις ενοχλητικές πιέσεις δημοσιογράφων, πολιτών και οργανώσεων, δηλώνουν άγνοια για την ακρίβεια της τοποθεσίας εξουδετέρωσης στη Μεσόγειο. Όλοι όμως συμφωνούν για το πλέγμα μεταξύ Ιταλίας-Μάλτας-νοτιοδυτικά της Κρήτης και βόρεια της Λιβύης.
Χθες βράδυ όμως, μιλώντας στην εκπομπή "Αντιθέσεις" της "ΚΡΗΤΗ TV", ο Έλληνας επιστήμονας και σύμβουλος θεμάτων στρατηγικής Νίκος Λυγερός έκανε μια αποκάλυψη για το θέμα που, αν και απλή στη σύλληψή της, "ξεγυμνώνει" όλους τους εμπλεκόμενους με το θέμα περί απορρήτου και άρα άγνοιας των περισσότερων κρατών και φορέων τους και κατ' επέκταση και των πολιτών.


Όπως αποκάλυψε, στίγμα με ακρίβεια μοίρας μπορεί να μη δίνουν, είναι όμως υποχρεωμένοι να εκδώσουν ενημερωτικό σχέδιο δέσμευσης της επίμαχης περιοχής, χωρίς φυσικά να εξηγούν αναλυτικά τους λόγους και μάλιστα τουλάχιστον ένα μήνα προ της ενέργειάς τους, ακόμη και αν τη χαρακτηρίζουν «στρατιωτική». Μάλιστα, επειδή δεν πρόκειται για εχθροπραξίες, αλλά για εξουδετέρωση χημικών όπλων, η δέσμευση της περιοχής είναι υποχρεωτική, ώστε να αποφευχθεί οποιοδήποτε τυχαίο συμβάν διέλευσης από το σημείο ενός από τα δεκάδες τάνκερ και πλοία που διέρχονται τη Μεσόγειο και μιας υπερπτήσης αεροπλάνου πάνω από το επίμαχο σημείο.


«Φανταστείτε να μην το κάνουν και από σύμπτωση την ώρα της εξουδετέρωσης να διέρχονται από το σημείο πλοία ή αεροπλάνα, τι έχει να γίνει... Αυτά δεν είναι σοβαρά πράγματα για όσους επικαλούνται το απόρρητο», είπε ο κ. Λυγερός. Επειδή λοιπόν η διεθνής αεροπλοΐα και ναυσιπλοΐα δε λειτουργούν στο πόδι, είναι προφανές ότι για το εγχείρημα θα πρέπει να εκδοθεί μία notam δέσμευσης της περιοχής, η οποία στη συνέχεια θα πάει τόσο στον ΙΜΟ (Διεθνής Ναυτιλιακός Οργανισμός International Maritime Organization), που είναι υπεύθυνος για την ασφάλεια της διεθνούς ναυτιλιακής κίνησης, της μόλυνσης του περιβάλλοντος από πλοία, αρμόδιος για νομικά θέματα που αφορούν στην απόδοση ευθυνών και στην καταβολή αποζημιώσεων σε περιπτώσεις ναυτιλιακών ατυχημάτων, αλλά και τον ICAO (Διεθνής Οργανισμός Πολιτικής Αεροπορίας International Civil Aviation Organization), που ρυθμίζει τις διεθνείς αερομεταφορές.

Αυτοί οι δύο Οργανισμοί με τη σειρά τους θα δεσμεύσουν την εν λόγω περιοχή, ενημερώνοντας όλους τους οργανισμούς, εθνικούς και διεθνείς, σε ναυτιλία και αεροπορία, άρα αντίστοιχα χώρες και υπηρεσίες θα γνωρίζουν ποια περιοχή είναι "άβατη". Άρα, αν αυτό έχει γίνει ήδη, όλες οι χώρες μέσω των αντίστοιχων υπηρεσιών ήδη γνωρίζουν την περιοχή, ασχέτως της άγνοιας που δημόσια δηλώνουν. Ακόμη και η Ε.Ε. μέσω του euro control. Αν πάλι ακόμη δεν έχει εκδοθεί σχετική notam, τότε ακόμη όλα είναι ανοιχτά ως προς το χρονοδιάγραμμα.


Αν λοιπόν η ελληνική κυβέρνηση θέλει στα σοβαρά να ενημερώσει τους πολίτες της, δεν έχει παρά να απευθυνθεί είτε στην ΥΠΑ, είτε στην αντίστοιχη Υπηρεσία Εμπορικής Ναυτιλίας ή να ερωτηθεί το υπουργείο Άμυνας ως προς το ποια περιοχή έχει δεσμευτεί νότια της Κρήτης. Στίγμα επακριβώς μπορεί να μη δοθεί, η περιοχή όμως θα είναι σε γνώση όλων ως «αποκλεισμένη».


Ο κ. Λυγερός χαρακτήρισε απαράδεκτο το γεγονός ότι κανείς δεν εξηγεί με επάρκεια την επιλογή της ημίκλειστης θάλασσας της Μεσογείου και όχι ενός ωκεανού. Υποστήριξε ότι, αν η υδρόλυση εν πλω είναι τόσο ασφαλής όσο γενικόλογα ο OPCW βεβαιώνει, γιατί αυτό γίνεται ανοιχτά σε διεθνή ύδατα της Μεσογείου νότια της Κρήτης και όχι εν πλω μεν, κοντά σε ένα λιμάνι δε, ώστε τα υπολείμματα να οδηγηθούν άμεσα σε βιομηχανικές μονάδες χημικών.


Ακόμη καλύτερα, όπως είπε, αν η Μεσόγειος, όπως λένε, επιλέγει λόγω μικρού κυματισμού, τόσο ανοιχτά οι κυματισμοί δεν είναι μικροί, το ατύχημα και τα μέτρα σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο δεν αναφέρονται και κυρίως η υδρόλυση εν πλω θα μπορούσε να γίνει μέσα σε μια τεχνητή λίμνη, απόλυτα ελεγχόμενη, αν πράγματι η μέθοδος είναι τόσο ασφαλής.
«Αν είχαμε ανακηρύξει και οριοθετήσει την ΑΟΖ, τώρα δε θα μπορούσαν να κάνουν οτιδήποτε χωρίς να μας ρωτάνε επί της ουσίας», πρόσθεσε.

Αποκαλύψεις και σφυροκόπημα ΥΠ.ΕΞ. στη Βουλή

Χθες, πάντως, στη Βουλή, η συζήτηση των επίκαιρων ερωτήσεων του Λ. Αυγενάκη και του Μ. Κριτσωτάκη με τον υφυπουργό Εξωτερικών Δημήτρη Κούρκουλα, αν και από πλευράς υπουργείου είχε πάλι τις αόριστες διαβεβαιώσεις, εξελίχθηκε σε "σφυροκόπημα" των βουλευτών προς τον υφυπουργό, που για πρώτη φορά αντιλήφθηκε αφενός μεν ότι οι βουλευτές είναι πιο ενημερωμένοι για το θέμα από την ενημέρωση που παρέχουν στον ίδιο οι υπηρεσίες του, αφετέρου δε υποχρεώθηκε, ιδίως απ' όσα επιτακτικά ζήτησε ο Λ. Αυγενάκης, να δώσει νέα στοιχεία, έστω και μισόλογα, επιβεβαιώνοντας τα όσα έχει αποκαλύψει έως σήμερα η έρευνα της "Ν.Κ." και του Ράδιο 98,4.

Το ενδιαφέρον προκύπτει από τη θέση του ότι την ευθύνη σε περίπτωση ατυχήματος τη φέρει η χώρα με τη σημαία της οποίας πλέει το πλοίο στο οποίο θα γίνει η καταστροφή, δηλαδή οι ΗΠΑ, που ωστόσο δεν έχουν υπογράψει καμία σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας (UNCLOS), αλλά και η νέα του αναφορά σε οργανώσεις για την προστασία του περιβάλλοντος, όπως η Greenpeace, όταν το γραφείο της στην Αθήνα μόλις χθες, για δικούς της λόγους, ανήρτησε στη σελίδα της επιστολή-ερωτηματολόγιο προς τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών, από τον οποίο ζητά να διασφαλίσει ότι η καταστροφή των χημικών όπλων της Συρίας θα γίνει με τη μέγιστη δυνατή ασφάλεια για την ανθρώπινη υγεία και το θαλάσσιο περιβάλλον, σε συνέχεια της ανοιχτής επιστολής που έστειλαν τα μεσογειακά γραφεία της Greenpeace στον Οργανισμό για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων του ΟΗΕ.


Ο Δημήτρης Κούρκουλας, εμφανώς σε δύσκολη θέση, αλλά με τη βεβαιότητα του επιστήμονα, διαβεβαίωσε πως δεν υπάρχει θέμα διαρροής αερίου, πως τα ελλιμενισμένα πλοία με τα χημικά στην Κύπρο πλέουν ανά τη Μεσόγειο και πως η καταστροφή θα γίνει νότια της Κρήτης, στα διεθνή ύδατα.
Ο Μιχάλης Κριτωτάκης, εμφανώς οργισμένος από τις απαντήσεις, ακόμη και για τη λαθραία πόντιση στη Μεσόγειο από την ιταλική μαφία πυρηνικών αποβλήτων, δήλωσε πως το θέμα έρχεται εκ νέου άμεσα στη Βουλή από ομάδα βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, ώστε να έρθει να απαντήσει επιτέλους για την υπόθεση χωρίς υπεκφυγές ο ίδιος ο ΥΠ.ΕΞ. και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Βαγγέλης Βενιζέλος.

Του Γιώργου Σαχίνη
http://www.neakriti.gr/?page=newsdetail&DocID=1117597&srv=149