Οι Ρεθυμνιώτες «τσίκνισαν» παραδοσιακά!

Παραδοσιακά τσίκνισαν χθες οι Ρεθεμνιώτες στην πόλη μας!

Οι κεντρικές πλατείες και οδοί φιλοξένησαν πάρτι και χορούς για τους χιλιάδες μασκαράδες, οι οποίοι για ακόμα μία χρονιά «τίμησαν» τα έθιμα της Τσικνοπέμπτης γιορτάζοντας έως τις πρώτες πρωινές ώρες!


Επίκεντρο και φέτος ήταν η παλιά πόλη, στην οποία ο Δήμος Ρεθύμνου και οι καρναβαλικές ομάδες πραγματοποίησαν σειρά εκδηλώσεων με δρώμενα, μουσική, ψήσιμο μεζέδων και άφθονο κρασί!

Στην πλατεία Μικρασιατών στήθηκε ένα εικονικό μιτάτο και μέσα από δράσεις και αναφορές παρουσιάστηκε το φυσικό περιβάλλον, τα μιτάτα, οι βοσκοί και οι γεύσεις από τον Ψηλορείτη με επί τόπου τυροκόμηση, παρασκευή λιβαδιώτικου πιλαφιού και ψήσιμο του παραδοσιακού «αντικριστού κρέατος» από τα μέλη του Πολιτιστικού Συλλόγου Απανταχού Λιβαδιωτών.

Νωρίτερα στο Σπίτι του Πολιτισμού, έγινε παρουσίαση από το Οικομουσείο Αγροτικής Ζωής Ορεινής Ρεθύμνης «Κουρήτια Οδός» της γαστρονομικής διαδρομής με τίτλο: «Ψηλορείτη Γεύσεων» από την φιλόλογο Αναστασία Φρυγανάκη.

Ακολούθησε συναυλία κρητικής μουσικής με τους Γιώργο Αλεξαντωνάκη και εκπροσώπους του Παγκρήτιου Συλλόγου Κρητών Μουσικών Καλλιτεχνών τον Νίκο Καλομοίρη και τον Γιώργο Τσαντάκη. Συμμετείχαν τα χορευτικά συγκροτήματα των «Ερωφίλη» και «Ψηλορείτης» εκ μέρους της Ένωσης Μουσικοχορευτικών Παραδοσιακών Συλλόγων Δήμου Ρεθύμνης.
Ένα μεγάλο μέρος της χθεσινής γιορτής «σήκωσαν στις πλάτες τους» οι καρναβαλικές ομάδες, οι οποίες έδωσαν δυναμικό «παρών» με τις εκδηλώσεις τους.

Στην Πλατεία Αγνώστου Στρατιώτη η ομάδα «Εμείς κι Εμείς» πραγματοποίησε το παραδοσιακό δρώμενο της Αρκούδας. Ήταν μια όμορφη και κεφάτη εκδήλωση, στην οποία «ζωντάνευσαν» απόκριες αλλοτινών εποχών, τότε που οι μασκαράδες πλημμύριζαν τα σοκάκια της πόλης με ντέφια, ροκάνες, πειράγματα, μπόλικη σατιρική διάθεση και απίστευτο κέφι.

Πάρτι οργανώθηκαν επίσης στην πλατεία Μικρασιατών από τις ομάδες «Παρτάλια», «Τσαπατσούληδες» και «Ρακοδικασμένοι». Στην πλατεία Τίτου Πετυχάκη και γύρω από την κρήνη Rimondi τσίκνισαν οι ομάδες «Oloi Vitsiozoi» και «Άσχετοι». Στην οδό Τζανέ Μπουνιαλή ήταν οι «PandaYa», στην οδό Βάρδα Καλλέργη οι «Φευ…Γάτοι» και στην οδό Αντ. Βασιλάκη οι «Τρομοκράτες», οι οποίοι είχαν στήσει τις ψησταριές τους από το μεσημέρι.

Όμορφες στιγμές έζησε η πόλη και από την αναβίωση του εθίμου «γαϊτανάκι» από το Μουσικό Σχολείο της πόλης, ενώ για τους λιλιπούτειους μασκαράδες, το παιδικό πάρτι του Λυκείου Ελληνίδων Ρεθύμνου, ήταν για άλλη μια χρονιά η «δική τους ώρα» χθες το απόγευμα!




rethnea.gr