Μια βροχή δε... σώζει τις ελιές στην Κρήτη, ούτε τη φετινή χρονιά!

Τα εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα βροχής που έχουν καταγραφεί φέτος - μεχρι σήμερα- σε όλη την Κρήτη, έχουν φέρει "μαύρα σύννεφα" στους ελαιοπαραγωγούς, που φοβούνται δεύτερη κακή χρονιά!
Όπως επισημαίνουν αν δεν βρέξει σε ικανοποιητικό βαθμό το επόμενο χρονικό διάστημα τότε οι ελαιοπαραγωγοί θα βρεθούν μπροστά σε μια εξίσου κακή χρονιά. Το πρόβλημα στην ελαιοπαραγωγή θα παραμείνει, κάτι που θα επιφέρει συνέπειες, τις οποίες κανείς δεν μπορεί να προβλέψει για την αγροτική και γενικά, την τοπική οικονομία του νησιου!


Δεν είναι τυχαίο άλλωστε που η Διεύθυνση Υδάτων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης σε συνεργασία με το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών & Ποιοτικού Ελέγχου Ηρακλείου, δημοσιευσε βροχομετρικά στοιχεία των μετεωρολογικών σταθμών που εποπτεύουν και έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου .

Αυτό που σημειώνουν οι ελαιοπαραγωγοί είναι ότι οι βροχές πρέπει να πέσουν άμεσα, αλλιώς και αυτή η χρονια θα πάει χαμένη, τη στιγμή, που ήδη οι αγρότες βιώνουν μια από τις χειρότερες ελαιοπαραγωγικές περιόδους των τελευταίων δεκαετιών!

«Δεν υπάρχουν λόγια για να περιγράψουμε τόσο την κατάσταση που βιώνουμε, όσο και αυτή που θα έρθει. Εγώ περιμένω άσχημα πράγματα. Άνθρωποι δεν έχουν ψωμί να φάνε. Ειδικά τη φετινή χρονιά που η παραγωγή σε ελαιόλαδο είναι η χειρότερη δυνατή, υπάρχουν άνθρωποι που δανείζονται μια κανίστρα ελαιόλαδο, γιατί δεν έχουν χρήματα να την πληρώσουν».

Αυτά ανέφερε ο πρόεδρος των ελαιουργών Νομού Ηρακλείου ο οποίος συνεχίζε λέγοντας: «Υπάρχουν συμπολίτες μας που υπόσχονται ότι θα το επιστρέψουν την επόμενη χρονιά. Σε τέτοια κατάσταση βρισκόμαστε δυστυχώς». Ο κ. Πρόδρομος Αφθονίδης, επισήμανε πως οι ελαιουργοί έρχονται πολλές φορές σε δύσκολη θέση, μη μπορώντας να αρνηθούν να δώσουν λίγο λάδι, όταν γνωρίζουν πως υπάρχει πρόβλημα επιβίωσης .



creteplus.gr