«Όχι» στο χαράτσι της ΔΕΗ, από τους κτηνοτρόφους των ΧανίωνΣυγκέντρωση διαμαρτυρίας ενάντια στο ειδικό τέλος ακινήτων πραγματοποίησαν το πρωί έξω από τα γραφεία της ΔΕΗ μέλη του Συλλόγου Κτηνοτρόφων Ν. Χανίων.


Οι κτηνοτρόφοι δήλωσαν ότι δεν θα πληρώσουν το ειδικό τέλος, το οποίο χαρακτήρισαν ως ένα «παράνομο και εκβιαστικό χαράτσι», ενώ παράλληλα κάλεσαν το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης να τους καταβάλει άμεσα την εξόφληση της ενιαίας ενίσχυσης και την εξισωτική αποζημίωση του 2011.
Τη συμπαράσταση τους στην κινητοποίηση των κτηνοτρόφων εξέφρασαν επίσης και εκπρόσωποι της Γραμματείας Χανίων της ΠΑΣΥ, Αγροτικών Συλλόγων και Πρωτοβάθμιων Σωματείων.
Σε σχετική ανακοίνωση του ο Σύλλογος Κτηνοτρόφων Ν. Χανίων σημειώνει ότι:

«Η κατάσταση που αντιμετωπίζουμε δεν μπορεί πλέον να δικαιολογήσει καμία ολιγωρία, καμία επανάπαυση και αναμονή.

Όλοι μας πλέον έχουμε φτάσει σε απελπιστική κατάσταση. Το σύνολο των μικρομεσαίων κτηνοτρόφων του νομού όπως και όλης της χώρας αντιμετωπίζει πρόβλημα επιβίωσης. Η μόνη μας ελπίδα βρίσκεται στην άμεση οργάνωση του αγώνα μας ενάντια σ’ αυτές τις καταστροφικές πολιτικές. Άμεσα, χωρίς άλλη καθυστέρηση, αγωνιστικά, να διεκδικήσουμε την ικανοποίηση άμεσων άλλα και γενικότερων αιτημάτων που θα επιτρέψουν σ’ εμάς και  τις οικογένειές μας να συνεχίσουμε να ζούμε στα χωριά μας.

Συνάδελφοι κτηνοτρόφοι,

Πρέπει να πάρουμε την υπόθεση στα χέρια μας. Είναι πλέον μονόδρομος για μας να πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους οι ίδιοι οι κτηνοτρόφοι.
Ο κλάδος της κτηνοτροφίας έχει ιδιαίτερη σημασία για την αγροτική οικονομία και τη συνολικότερη οικονομία της χώρας επειδή παράγει υψηλής διατροφικής αξίας τρόφιμα που συμβάλουν στη διατροφική ανεξαρτησία του λαού μας. Χρησιμοποιεί ένα σημαντικό μέρος της φυτικής παραγωγής και των υποπροϊόντων της ως πρώτη ύλη (ζωοτροφές). Αξιοποιεί άγονες χορτολειβαδικές εκτάσεις. Όμως παρά την πολύπλευρη οικονομική, κοινωνική και πολιτική της σημασία η κτηνοτροφία ακολουθεί μια φθίνουσα πορεία που είναι αποτέλεσμα συνειδητής αντιλαϊκής κτηνοτροφικής πολιτικής που εφαρμόστηκε στη χώρα μας.
Βασικοί συνειδητοί και διαχρονικοί στόχοι αυτής της πολιτικής ήταν: η στασιμότητα και η συρρίκνωση της εγχώριας κτηνοτροφίας για να μετατραπεί η χώρα μας σε μια σίγουρη και διευρυμένη αγορά πλεονασματικών ζωοκομικών προϊόντων των μεγάλων κτηνοτροφικών επιχειρήσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Παρά τις προσπάθειες που έκαναν οι κτηνοτρόφοι για να βελτιώσουν το ζωικό τους κεφάλαιο και να αυξήσουν την παραγωγικότητά του δεν αύξησαν το εισόδημα τους αλλά μειώνεται κάθε χρόνο. Σε αντίθεση με τις τιμές των κτηνοτρόφων, οι τιμές που πληρώνει ο καταναλωτής αυξάνονται κάθε χρόνο.
Είναι γνωστό ότι τα ντόπια ζωοκομικά προϊόντα διακρίνονται για την ποιότητά τους που παράγεται με παραδοσιακές μεθόδους και όχι εντατικά από μεγάλες κτηνοτροφικές επιχειρήσεις με μέσα και μεθόδους που μεγιστοποιούν το κέρδος αλλά υποβαθμίζουν την ποιότητα και πολλές φορές συμβάλουν στην παραγωγή επικίνδυνων τροφίμων. Η προτίμηση και οι καλύτερες τιμές που απολαμβάνουν στην αγορά τα εγχώρια ζωοκομικά προϊόντα σε σχέση με τα εισαγόμενα επιβεβαιώνει την καλή ποιοτική τους κατάσταση.

Συνάδελφε κτηνοτρόφε,
Η αντιλαϊκή πολιτική που εφαρμόζεται για τα ξεπέρασμα της οικονομικής κρίσης, σε συνδυασμό με την ΚΑΠ της ΕΕ, οδηγούν τους κτηνοτρόφους σε ολοκληρωτική καταστροφή. Καθώς οι τιμές στο γάλα και το κρέας παραμένουν σε εξευτελιστικά επίπεδα και το κόστος παραγωγής έχει εκτοξευτεί στα ύψη. Τα δάνεια στέρεψαν και τα χρέη τρέχουν, χρεοκοπώντας κτηνοτροφικά νοικοκυριά.
Κι ενώ το κτηνοτροφικό εισόδημα μειώνεται, το κόστος ζωής στην ύπαιθρο διογκώνεται. Η ακρίβεια στα είδη λαϊκής κατανάλωσης, αλλά και στους λογαριασμούς του ρεύματος, του νερού, του τηλεφώνου, στα εισιτήρια μεταφοράς, όπως και στα κτηνοτροφικά μέσα και εφόδια καλπάζει με την αύξηση του ΦΠΑ στο 23%.
Από κοντά έρχονται απανωτά βαριά χαράτσια που επιβάλλουν κυβέρνηση-τρόικα. Χαράτσια όπως: οι τεράστιες αυξήσεις στα ασφάλιστρα του ΕΛΓΑ, το τέλος για τα ακίνητα μέσω της ΔΕΗ, η έκτακτη εισφορά στο εισόδημα που την πληρώνουν και πολλοί κτηνοτρόφοι, η εξίσωση πετρελαίου κίνησης και θέρμανσης.

Καλούμε τους κτηνοτρόφους να μην πληρώσουν το χαράτσι, αυτό που έρχεται με τους λογαριασμούς της ΔΕΗ. Να πληρώσουμε μόνο την αξία του ηλεκτρικού ρεύματος με το δημοτικό φόρο και την ΕΡΤ.


Συνάδελφε κτηνοτρόφε
Η νέα ΚΑΠ 2014-2020 θα μειώσει κατακόρυφα τις αγροτικές επιδοτήσεις, θα έχει σημαντικές αρνητικές συνέπειες που θα εκφραστούν με νέα μείωση του εισοδήματος.
Επεξεργάζονται σχέδια για να υποχρεώσουν όλους τους κτηνοτρόφους να κρατούν βιβλία. Πρακτικά αυτό σημαίνει ακόμα μεγαλύτερη φορολόγηση (φόρος επιτηδεύματος, περαίωση κα), κατάργηση της επιστροφής του ΦΠΑ, ενώ σχεδιάζουν και τη φορολόγηση των χωραφιών.
Η ΑΤΕ παρακράτησε από όλους τους αγροτοκτηνοτρόφους εισφορά για τον ΕΛΓΑ από το 50% της επιδότησης και με την εξόφληση της επιδότησης θα παρακρατήσει άλλα τόσα. Επίσης στην εξόφληση θα παρακρατηθούν στο 100% τα χαράτσια του ΕΛΓΑ και σε όσους παίρνουν τις επιδοτήσεις από άλλες τράπεζες. Τα χρήματα παρακρατήθηκαν και θα παρακρατηθούν ανεξάρτητα από το αν οι δικαιούχοι επιδοτήσεων είχαν υπογράψει πάγια εντολή παρακράτησης ή όχι. Πρόκειται για εισπρακτική παρανομία.

Ο Σύλλογος Κτηνοτρόφων διεκδικεί από την κυβέρνηση:
-Άμεση καταβολή όλων των επιδοτήσεων.
-Να πάρει άμεσα μέτρα που θα διασφαλίζουν ελάχιστες εγγυημένες τιμές στο γάλα και το κρέας. Να σταματήσει να κάνει πλάτες στα καρτέλ που κερδοσκοπούν σε βάρος των κτηνοτρόφων και των καταναλωτών.
-Την προστασία της εγχώριας παραγωγής από αθρόες εισαγωγές και την ένταση των ελέγχων κατά των παράνομων ελληνοποιήσεων και της νοθείας.
-Τη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων κτηνοτροφικών χρεών στο διπλάσιο του αρχικού κεφαλαίου.
-Τη στελέχωση των κτηνιατρικών υπηρεσιών με μόνιμο προσωπικό. Την ίδρυση νέων κτηνιατρικών εργαστηρίων και τον εξοπλισμό τους για να αντιμετωπίζουν έγκαιρα και αποτελεσματικά τις διάφορες ασθένειες των ζώων και  να προφυλάσσουν τους κτηνοτρόφους και το λαό από τις ζωοανθρωπονόσους.
-Την προαιρετική ασφάλιση του ζωικού κεφαλαίου από όλους τους φυσικούς κινδύνους και την αποζημίωση των μικρομεσαίων κτηνοτρόφων από τις ζημιές που προκαλούν διάφορες εμπορικές κρίσεις και διατροφικά σκάνδαλα.
-Όχι στο ανεξέλεγκτο πούλημα των βουνών μας σε εταιρείες που βάζουν ανεμογεννήτριες και μας διώχνουν από τόπους που ζούμε τις οικογένειές μας.».

neatv.gr - Β.Κ.