Ρέθυμνο: Σύσκεψη για τη συνένωση συνεταιριστικών οργανώσεων


Τη συγχώνευση των αγροτικών συνεταιρισμών με στόχο την ενδυνάμωση και τη βιωσιμότητά τους προβλέπει μεταξύ άλλων το πλαίσιο των αλλαγών που έχει αποφασίσει το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Έτσι, την Παρασκευή στην αντιπεριφέρεια Ρεθύμνου το ζήτημα αυτό τέθηκε επί τάπητος στην ενημερωτική συνάντηση που έγινε υπό τον περιφερειάρχη Κρήτης, Σταύρο Αρναουτάκη, παρουσία της αντιπεριφερειάρχη, Μαίρης Λιονή, των περιφερειακών συμβούλων, κ.κ. Παρασύρη, Χνάρη, Νικολούδη και Μαλλιαρού, και των εκπροσώπων των συνεταιριστικών οργανώσεων του νομού Ρεθύμνου.

Το νέο θεσμικό πλαίσιο για τους αγροτικούς συνεταιρισμούς και προβλέπει νέα, πιο αυστηρά κριτήρια και προϋποθέσεις για τις ενώσεις και τους συνεταιρισμούς των αγροτών καθώς και τις ομάδες παραγωγών, καλώντας τις να αποφασίσουν τις συνενώσεις τους ώστε να γίνουν βιώσιμες. Εκτιμάται ότι σήμερα υπάρχουν 5.200 συνεταιριστικές οργανώσεις «φαντάσματα» από τις συνολικά 6.200 σε ολόκληρη τη χώρα. Στο Ρέθυμνο σαφώς τα πράγματα είναι πιο περιορισμένα και μάλιστα το πρόβλημα με συνεταιρισμούς «σφραγίδα» δεν είναι σημαντικό. Διαφάνηκε, δε, πως οι αγροτοσυνεταιριστές είναι ανοιχτοί στη διαδικασία της συνένωσης, αφού άλλωστε αυτό σημείωσαν και ο πρόεδρος της ΕΑΣ Ρεθύμνου, Νίκος Μπιρλιράκης και ο πρόεδρος της ΕΑΣ Μυλοποτάμου, Μανώλης Κουγιουμουτζής, όπως επίσης και οι πρόεδροι της Κιτρένωσης και της ΑΣΕΑΡ, των τεσσάρων βασικών οργανώσεων του νομού.
Όπως σημείωσε ο περιφερειάρχης Κρήτης, τόνισε ότι η οικονομική συγκυρία είναι τέτοια που, ανεξάρτητα από το νόμο, το μοντέλο της ενοποίησης δυνάμεων είναι αναγκαίο για την βιωσιμότητα του αγροτοκτηνοτροφικού κόσμου. «Δεν μπορεί να υπάρχει πια αυτός ο πολυκερματισμός σε επίπεδο Κρήτης από ενώσεις και συνεταιρισμούς και εκτιμώ ότι και στο Ρέθυμνο οι υπάρχοντες φορείς μπορούν να συνεργαστούν και να πάμε ένα βήμα παραπάνω. Πρέπει να δούμε τα λάθη του παρελθόντος και να ανοίξουμε ένα παράθυρο στο μέλλον. Μπορούμε να παράγουμε ποιοτικά προϊόντα και να έχουμε μία μεγαλύτερη δυναμική, γιατί αυτό χρειάζεται στη δύσκολη οικονομική συγκυρία». «Το Ρέθυμνο είναι ο μεγαλύτερος αγροτοκτηνοτροφικός νομός της Κρήτης. Μας ενδιαφέρει να έχουμε μία δυναμική ένωση που και βιώσιμη να είναι, αλλά κυρίως να εξυπηρετεί τα συμφέροντα των αγροτών και των κτηνοτρόφων», σημείωσε από την πλευρά της η αντιπεριφερειάρχης, Μαίρη Λιονή.
Καταρχήν θετικοί οι συνεταιριστές Στην κοινή άποψη ότι το νομοσχέδιο κινείται στη σωστή λογική κινήθηκαν οι εκπρόσωποι των αγροτοσυνεταιριστικών οργανώσεων. «Το νομοσχέδιο φέρνει ανατροπές και επανάσταση στη δομή των συνεταιρισμών. Καταρχήν, η κρίση εκ των πραγμάτων μας δημιουργεί την ανάγκη να μπούμε στη λογική των συνεργιών», σημείωσε ο πρόεδρος της ΕΑΣΡ, Νίκος Μπιρλιράκης, συμπληρώνοντας πως είναι ανάγκη να γίνει εξυγίανση σε ένα μεγάλο κομμάτι των συνεταιρισμών πανελλαδικά, ενώ σε επίπεδο Ρεθύμνου τόνισε πως πρέπει να αξιοποιηθεί το σύνολο των δυνατοτήτων «και όχι μόνο αυτά που μέχρι σήμερα επιδοτούνταν».
Στα θετικά ο κ. Μπιρλιράκης κατέγραψε το γεγονός ότι οι δύο ενώσεις – Ρεθύμνου και Μυλοποτάμου – είναι υγιείς, καθώς επίσης και το γεγονός ότι με τη συνένωση ο συνεταιρισμός θα είναι ο μεγαλύτερος κτηνοτροφικός της χώρας. Παρόλα αυτά, πρόσθεσε πως η προσπάθεια απαιτεί συναινέσεις από τις γενικές συνελεύσεις και μία προετοιμασία οικονομική. Στο ίδιο μήκος και η τοποθέτηση του προέδρου της ΕΑΣΜ, Μανώλη Κουγιουμουτζή, που τόνισε ότι οι ενώσεις είναι υγιείς και μπορεί το νέο μοντέλο να εξυπηρετήσει το νομό. «Δεν είμαι κατά της συνένωσης», είπε, «αλλά σίγουρα το εγχείρημα θέλει το χρόνο του». «Πρέπει ο κόσμος να ενημερωθεί σωστά, αλλά το βασικότερο είναι οι παραγωγοί να γαλουχηθούν σύμφωνα με τα νέα δεδομένα. Πρέπει να "εκπαιδευτούν" να παράγουν ποιοτικά προϊόντα, γιατί μόνο έτσι θα μπορέσει να επιβιώσει ο τομέας. Πρέπει να δώσουμε υπεραξία στα προϊόντα μας», σημείωσε ο πρόεδρος της Κιτρένωσης, Μανώλης Στρατιδάκης.
Πηγή: goodnet.gr