Παρουσίαση βιβλίου του γελοιογράφου Ανδρέα Πετρουλάκη


Παρουσίαση του βιβλίου 'openGAP.gr', εκδόσεις 'Ποταμός', του Χανιώτη γελοιογράφου Ανδρέα Πετρουλάκη θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 29 Ιανουαρίου στις 12 το μεσημέρι στη Δημοτική Πινακοθήκη Χανίων.
Για το βιβλίο θα μιλήσουν οι δημοσιογράφοι Μαρία Χούκλη, Σταύρος Θεοδωράκης και Δημήτρης Καμπουράκης. Τι ξεχωρίζει το ύφος του γελοιογράφου Πετρουλάκη; Γιατί οι αναγνώστες της εφημερίδας στην οποία δημοσιεύει αναζητούν πρώτα απ’ όλα τη δική του εκδοχή - σχόλιο στην ημέρα; Ο Φώτης Γεωργελές, στον πρόλογο του βιβλίου δίνει την εκδοχή του: «Ξεκινούν αισιόδοξα, παίζουν με τις 'νέες ιδέες', τα ποδήλατα, το Opengov• το χιούμορ είναι αθώο, μια τρυφερή ειρωνία.
Σιγά - σιγά όμως βαραίνουν• από τις πρωτοποριακές ιδέες έχουμε φτάσει στη βαθιά ύφεση, στο αδιέξοδο. Οι εικόνες γίνονται πιο πικρές. Πάντα όμως προκαλούν το αυθόρμητο γέλιο. Αυτό είναι το δεύτερο χαρακτηριστικό που ξεχωρίζει τη δουλειά του Ανδρέα Π. Δεν ξεχνάει ποτέ ποιος είναι ο ρόλος του, δεν παρασύρεται σε διδακτισμούς και καταγγελίες, δεν προσπαθεί να πάρει θέση σαν να είναι κόμμα. Αντίθετα, αναζητεί πάντα το αστείο, την κάθε κατάσταση, προσπαθεί να αναδείξει την κωμική πλευρά της και, εικόνα με την εικόνα, φτιάχνει τον κόσμο των ηρώων του, που είναι ο δημόσιος χώρος, η επικαιρότητα, η ζωή μας». Και ο Δημήτρης Χαντζόπουλος, ομότεχνός του, στα 'Νέα': «Η γραμμή του έχει μια αφέλεια. Επίτηδες, για να το διαβάσεις χαλαρός και απροετοίμαστος. Και ενώ ξέρεις την απάτη, την πατάς. Και μετά σου γίνεται χούι. Θες να την πατάς συνεχώς. Θες να μπεις στα σκηνικά που στήνει και να σουλατσάρεις με τους ήρωές του».
Ο Ανδρέας Πετρουλάκης γεννήθηκε το 1958 στη Φλώρινα και είναι Χανιώτης. Είναι γελοιογράφος αυτοδίδακτος και πρωτοδημοσίευσε στο 'Βήμα' το 1985. Για 15 χρόνια (1985 - 2000) υπήρξε ο γελοιογράφος της 'Αυγής', ενώ από το 1995 μέχρι σήμερα συνεργάζεται και με τον 'Επενδυτή'. Από το 2000 εργάζεται στην 'Καθημερινή'. Παραλλήλως έχει συνεργαστεί και με άλλες εφημερίδες και περιοδικά . Είναι μέλος της Ελληνικής Λέσχης Γελοιογραφίας (ΓΕΛ) και της Διεθνούς Ομοσπονδίας Καρτούν (FECO). Την εκδήλωση διοργανώνουν ο Δήμος Χανίων, η Δημοτική Πινακοθήκη και οι εκδόσεις 'Ποταμός'.
neatv.gr