Σήμερα η πρόταση εισαγγελέα για το φονικό στην Ανώπολη Σφακίων



Η εκδίκαση της υπόθεσης έχει "συνδυαστεί" με βίαια επεισόδια μέσα στις δικαστικές αίθουσες - Με αλεξίσφαιρα γιλέκα οι συνήγοροι - "Ρινγκ" η δικαστική αίθουσα

Με ενδιαφέρον αναμένεται αύριο η πρόταση του εισαγγελέα έδρας του Μικτού Ορκωτού Εφετείου Πειραιά, Νίκο Τζουλάκη για το φονικό του 45χρονου κτηνοτρόφου Ηλία Παπασηφάκη από την Ανώπολη Σφακίων με δεδομένα τα πρωτοφανή επεισόδια που είχαν σημαδέψει το πρωτόδικο δικαστήριο στο Ηράκλειο.
Παράγοντες της δίκης δεν κρύβουν την ανησυχία τους για το ενδεχόμενο επανάληψης των ακραίων επεισοδίων που είχαν σημειωθεί στην αίθουσα του Μικτού Ορκωτού Ηρακλείου με τους συνηγόρους υπεράσπισης του 38χρονου κατηγορούμενου να φυγαδεύονται συνοδεία ισχυρών αστυνομικών δυνάμεων και να επιστρέφουν φορώντας αλεξίσφαιρα γιλέκα!

Από την οργή των συγγενών του θύματος δεν είχαν γλυτώσει ούτε οι δικαστές ούτε οι ένορκοι. Στο άκουσμα της απόφασης που "έσπαγε" τα ισόβια δεσμά για τον 38χρονο, οι στενοί συγγενείς του 45χρονου Παπασηφάκη μετέτρεψαν τη δικαστική αίθουσα σε ...ρινγκ. Η οργή τους ήταν τέτοια που οι δεκάδες αστυνομικοί δεν μπόρεσαν να τους συγκρατήσουν με τις καρέκλες να εκσφενδονίζονται.
Ο 38χρονος κατηγορούμενος, συγχωριανός του θύματος, πατέρας τεσσάρων ανήλικων παιδιών, καταδικάστηκε σε ποινή κάθειρξης 20 ετών για την ανθρωποκτονία αφού οι τέσσερις ένορκοι του αναγνώρισαν το ελαφρυντικό ότι ωθήθηκε στην δολοφονία υπό το καθεστώς σοβαρής απειλής αν και νωρίτερα είχε κριθεί ένοχος για την κατηγορία της ανθρωποκτονίας από πρόθεση σε ήρεμη ψυχική κατάσταση.
Η αντιφατική αυτή απόφαση είχε προκαλέσει την έντονη αντίδραση των συνηγόρων της πολιτικής αγωγής, ενώ ο εισαγγελέας Εφετών Χανίων, Δημήτρης Χαραλαμπίδης είχε ασκήσει έφεση αναφέροντας χαρακτηριστικά στο σκεπτικό του:
"Δεν προέκυψε από κανένα αποδεικτικό στοιχείο ότι ο κατηγορούμενος απειλήθηκε από το θύμα. Αντίθετα προέκυψε ότι αυτός (ο κατηγορούμενος) όντας οπλισμένος επιδίωξε την συνάντηση και την ευθεία αντιπαράθεση μαζί του με αποτέλεσμα να αιφνιδιάσει και να σκοτώσει το θύμα πριν προλάβει το τελευταίο να αντιδράσει αποτελεσματικά, παρότι οπλοφορούσε.
Η εσφαλμένη αναγνώριση του προαναφερόμενου ελαφρυντικού αντιφάσκει λογικά με την ορθή παραδοχή της εκκαλούμενης αποφάσεως ότι ο κατηγορούμενος κατά την τέλεση της πράξης βρισκόταν σε ήρεμη ψυχική κατάσταση και όχι σε κατάσταση άμυνας και επομένως δεν είχε προηγηθεί σε βάρος του, επιθετική ή απειλητική συμπεριφορά του θύματος που να δικαιολογεί την ψυχική του υπερδιέγερση και την περιαγωγή του σε κατάσταση βρασμού ψυχικής ορμής".
Ως εκ τούτου η δίκη στο δευτεροβάθμιο δικαστήριο εκδικάζεται από μηδενική βάση.
Θύμα και δράστης φέρεται να είχαν διαφορές με τα πρόβατα και τα βοσκοτόπια. Να σημειωθεί ότι συνήγοροι της πολιτικής αγωγής είναι οι κ. Τσοβόλας, Κωνσταντίνου και Σφακιωτάκης, ενώ συνήγοροι υπεράσπισης είναι οι κ. Βέρρας, Φίλιας και Ανδρ.Αναγνωστάκης.
ΠΑΤΡΙΣ - Της Ευαγγελίας Καρεκλάκη