Πανεπιστήμιο Κρήτης - Σήμα κινδύνου από τα Παιδαγωγικά Τμήματα - Ορατό το ενδεχόμενο να μην πάρουν πτυχίο οι τελειόφοιτοι


Τιμωρητική είναι η πολιτική της κυβέρνησης απέναντι στα πανεπιστήμια που τα καταδικάζει σε προβληματική λειτουργία, με την παροχή εκπαίδευσης να υποβαθμίζεται συνεχώς.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα η κατάσταση στην οποία βρίσκονται τα παιδαγωγικά τμήματα του Πανεπιστημίου Κρήτης στο Ρέθυμνο, αλλά και όλα τα παιδαγωγικά τμήματα των πανεπιστημίων της χώρας. Λόγω της μεγάλης έλλειψης προσωπικού, η πρακτική άσκηση των φοιτητών είναι σχεδόν αδύνατον να γίνει, κάτι που βάζει σε κίνδυνο την απόκτηση πτυχίου για τους τελειόφοιτους, εφόσον η άσκηση είναι υποχρεωτική, όπως τονίζει η πρόεδρος του Παιδαγωγικού Τμήματος Δ.Ε. Ελένη Βασιλάκη.



Φέτος δεν έχει γίνει καμία απόσπαση εκπαιδευτικού από τις άλλες βαθμίδες εκπαίδευσης στο πανεπιστήμιο για την υλοποίηση της πρακτικής άσκησης, κάτι που είναι απαραίτητο, αφού οι εκπαιδευτικοί αυτοί προετοιμάζουν ουσιαστικά τους φοιτητές για τις συνθήκες διδασκαλίας σε μια τάξη και η πρακτική άσκηση αποτελεί υποχρεωτικό στάδιο για την επιτυχή ολοκλήρωση των σπουδών.

Το υπουργείο όμως στην προσπάθειά του να καλύψει τις κενές θέσεις στα δημοτικά και τα νηπιαγωγεία, δεν διέθεσε εκπαιδευτικούς στα πανεπιστήμια.

Πάντως η Επιτροπή Σπουδών του Π.Κ. που συζήτησε το θέμα χθες αποφάσισε να ξεκινήσουν τα μαθήματα κανονικά στις 21 Οκτωβρίου, ευελπιστώντας ότι θα γίνουν κάποιες αποσπάσεις από το υπουργείο παιδείας και θα μπορέσει να υλοποιηθεί η πρακτική άσκηση των φοιτητών. Στόχος είναι να μην μείνουν έκθετοι οι φοιτητές, έτσι προς το παρόν και μέχρι να έρθουν εκπαιδευτικοί (εάν έρθουν) οι διδάσκοντες μιας πρακτικής, θα επωμιστούν το βάρος και δεύτερης για να μην αντιμετωπίσουν οι φοιτητές πρόβλημα στην ολοκλήρωση των σπουδών τους.

ΣΤΑ ΕΠΙΠΕΔΑ ΤΟΥ 1995 Ο ΑΡΙΘΜΟΣ ΤΩΝ ΔΙΔΑΣΚΟΝΤΩΝ

Αξίζει να σημειωθεί ότι σταδιακά τα τελευταία χρόνια, από τους 15 αποσπασμένους εκπαιδευτικούς που είχε πριν μια δεκαετία το πανεπιστήμιο, κατέληξε πέρυσι να έχει 6 και φέτος κανέναν.

Παράλληλα το τμήμα φέτος είναι μείον δέκα διδάσκοντες, κάτι που σημαίνει ότι η ποιοτική παροχή εκπαίδευσης θα γίνει ουτοπία. Το υπουργείο δεν προχωρά σε συμβάσεις, επομένως διδάσκοντες (γνωστοί ως 407) δεν υπάρχουν για να λειτουργήσει εύρυθμα τόσο το τμήμα δημοτικής εκπαίδευσης όσο και το προσχολικής.

Το τμήμα βρίσκεται στα επίπεδα του 1995 σε ό,τι αφορά τον αριθμό των διδασκόντων. Ένα πανεπιστήμιο δυναμικό, που εξελίσσεται και προσπαθεί να παρέχει ποιοτική εκπαίδευση, η κυβέρνηση το «επιβραβεύει» με μείωση των διδασκόντων.

Την ίδια στιγμή βέβαια η αύξηση των εισακτέων φοιτητών από το 1995 μέχρι σήμερα είναι της τάξης του 300%.

ΔΙΕΥΡΥΜΕΝΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΩΝ ΣΧΟΛΩΝ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΩΝ ΤΜΗΜΑΤΩΝ

Λόγω του προβλήματος με τις ελλείψεις εκπαιδευτικού προσωπικού, στις 22 Οκτωβρίου, θα πραγματοποιηθεί διευρυμένη συνέλευση της Σχολής των Παιδαγωγικών Τμημάτων (Δάσκαλοι και Νηπιαγωγοί), προκειμένου να ληφθούν οριστικές αποφάσεις για την αντιμετώπιση του ζητήματος, χωρίς να αποκλείεται το ενδεχόμενο έναρξης κινητοποιήσεων, ακόμη και αναστολής λειτουργίας των Τμημάτων, όπως είχε γίνει και στο παρελθόν.

Στη σχετική ανακοίνωση της Συνόδου για το θέμα υπογραμμίζεται χαρακτηριστικά:

«Η Σύνοδος των Παιδαγωγικών Τμημάτων θεωρεί ότι η εκπαίδευση των μελλοντικών εκπαιδευτικών αποτελεί ένα από τα πλέον ουσιαστικά, κρίσιμα και επίκαιρα ζητήματα, τόσο για την χώρα μας, αλλά και διεθνώς. Τα μέλη της Συνόδου εκτιμούν ότι, η εκπαίδευση των μελλοντικών εκπαιδευτικών προϋποθέτει διεπιστημονική γνώση, συνδέεται στενά με την ανάγκη διαρκούς αναθεώρησης υφισταμένων πρακτικών και δομών και απαιτεί διασφάλιση εναλλακτικών διαδρομών δια βίου επαγγελματικής μάθησης και πολλαπλής εξειδίκευσης.

Στη σύγχρονη εκπαιδευτική πραγματικότητα οι απαιτήσεις και οι προκλήσεις στις οποίες οφείλουν να ανταποκριθούν οι μελλοντικοί εκπαιδευτικοί και τα Παιδαγωγικά Τμήματα είναι πολύπλευρες. Η κατάσταση όμως αυτή δεν αντανακλάται στον τρόπο με τον οποίο η πολιτεία αντιμετωπίζει τα θέματα της εκπαίδευσης αλλά και τα Παιδαγωγικά Τμήματα που την υπηρετούν».

Χ.Β.



goodnet.gr