Στον ίλιγγο του χρέους ο επιχειρηματικός κόσμος στην Κρήτη


84 κρητικοί που έπεσαν τους τελευταίους μήνες στα χέρια της ΕΛΑΣ μετά από εντάλματα που εξέδωσε ο οικονομικός εισαγγελέας, χρωστούν στο ελληνικό δημόσιο ιλιγγιώδη ποσά, για τα δεδομένα της τοπικής οικονομίας. Το χρέος, όπως αποκαλύπτει το neakriti.gr, μόνο για τους συγκεκριμένους οφειλέτες ανέρχεται ούτε λίγο - ούτε πολύ στα 16.700.086, 60 εκατομμύρια ευρώ

Πρωταθλητής του χρέους στο νησί ,αναδεικνύεται με συντριπτική διαφορά ο νομός Ηρακλείου καθώς μόλις 50 επιχειρηματίες και αγρότες εμφανίζονται να χρωστούν  11.636.907.35€ .

7 επιχειρηματίες που έχουν συλληφθεί στο Ρέθυμνο,οφείλουν  1.836.661.18 €, ενώ αντίστοιχα στο Λασίθι 8 οφειλέτες του δημοσίου εμφανίζονται χρεωμένοι με 1.880.766.04€. Μικρότερο κατά κεφαλήν χρέος φαίνεται να πνίγει τους Χανιώτες επιχειρηματίες. 15 άτομα που συνελήφθησαν με αντίστοιχα εντάλματα του οικονομικού εισαγγελέα, χρωστούν  1.345752.03€


Ωστόσο την ώρα που η αγορά της Κρήτης λυγίζει από τη έλλειψη ρευστότητας, τα κρατικά ταμεία εξακολουθούν να αναστενάζουν βαριά καθώς παρά τις χειροπέδες το μέτρο παραμένει απλά γραφειοκρατικό.

Το μόνο που φαίνεται να σηματοδοτούν τα εντάλματα σύλληψης που έπεσαν βροχή τους τελευταίους 9 μήνες, είναι το σοκ της σύλληψης και της προσαγωγής στον εισαγγελέα. Και αυτό γιατί από εκεί και πέρα με την αίτηση ρύθμισης που καταθέτει ο οφειλέτης, αποχωρεί ελεύθερος από το δικαστήριο, αλλά εξίσου χρεωμένος.


Ισοπεδωτικό χαρακτηρίζουν το μέτρο οι παράγοντες της αγοράς καθώς οι εφορίες εμφανίζονται αδιαπραγμάτευτες στον τρόπο ρύθμισης των οφειλών με συνέπεια οι επιχειρηματίες να μην μπορούν να ανταποκριθούν και να καταλήγουν με χειροπέδες, παρά το γεγονός ότι οι περισσότεροι επιθυμούν να αποπληρώσουν τις οφειλές.

Τα έσοδα μέχρι στιγμής είναι ουσιαστικά ελάχιστα καθώς με βάση τις υπάρχουσες ρυθμίσεις, οι συλληφθέντες που έχουν αρχίσει την αποπληρωμή των χρεών τους σε 45 είτε 96 δόσεις έχουν καταβάλει με αισιοδοξούν υπολογισμούς περίπου 370 χιλιάδες.


Της Έλλης Κοκκάλη


neakriti.gr