Βιοκαύσιμο από... τηγανόλαδο για τη θέρμανση σχολείου στην Κρήτη!

Στις αρχές του ερχόμενου μήνα θα ξεκινήσει το πιλοτικό πρόγραμμα του Δήμου Ρεθύμνου σε συνεργασία με το Πολυτεχνείο Κρήτης, που σχετίζεται με την παραγωγή βιοκαυσίμου από τηγανόλαδο.


Πρόκειται για μια δράση που στόχο έχει ουσιαστικά την ενίσχυση της περιβαλλοντικής συνείδησης των μαθητών και ταυτόχρονα την προστασία του περιβάλλοντος.

Αυτό που θα κάνουν τα παιδιά είναι να συγκεντρώνουν τα τηγανόλαδα από το σπίτι τους στην δεξαμενή που θα τοποθετηθεί στην αυλή του σχολείου και από 'κει στη συνέχεια με την επιστημονική κατάρτιση φοιτητών και καθηγητών του Πολυτεχνείου θα μπορούν να παράγουν βιοκαύσιμο, το οποίο στη συνέχεια θα αξιοποιείται από το σχολείο για τις ανάγκες θέρμανσης.

Η προσπάθεια αυτή που θα ξεκινήσει τις επόμενες κιόλας μέρες με ενημέρωση αρχικά των μαθητών του ΕΠΑΛ για την συλλογή λαδιού που έχει χρησιμοποιηθεί στο μαγείρεμα, στοχεύει στην ευαισθητοποίηση των νοικοκυριών για τη ζημιά που γίνεται στις αποχετεύσεις και την επιβάρυνση που δέχεται ο βιολογικός καθαρισμός, κάθε φορά που εναποθέτουμε εκεί το τηγανόλαδο, αλλά ταυτόχρονα στοχεύει στην ανάδειξη των δυνατοτήτων που δίδονται από την επαναχρησιμοποίηση και επεξεργασία του για την κάλυψη των αναγκών θέρμανσης, καθώς φαίνεται πως ο βιολογικός αυτός τρόπος επαναχρησιμοποίησης ενός προϊόντος «άχρηστου» έχει πολλαπλά οφέλη για το περιβάλλον.

Το πιλοτικό πρόγραμμα έχει διάρκεια έξι μηνών και από τα αποτελέσματά του θα αναδειχτούν οι προοπτικές επέκτασής του σε όλα τα σχολεία του μητροπολιτικού δήμου.

Χαρακτηριστικά, σε δηλώσεις του ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Παιδείας, Γιώργος Γεωργαλής ανέφερε: «Τις επόμενες ημέρες θα τεθεί σε λειτουργία το σύστημα αυτό στο χώρο του σχολείου του ΕΠΑΛ, όπου έχουμε διαμορφώσει το χώρο και οι μαθητές θα μπορούν στη δεξαμενή να συγκεντρώνουν τηγανόλαδα.

Εκτιμούμε ότι στις αρχές Φεβρουαρίου θα μπορεί να ξεκινήσει η υλοποίηση του προγράμματος, καθώς χρειάζεται κάποιο διάστημα ενημέρωσης των παιδιών και των διευθυντών του σχολείου του ΕΠΑΛ για τη λειτουργία του μηχανήματος που θα μετατρέπει τα τηγανόλαδα, που μέχρι πρότινος πέφτανε στις αποχετεύσεις προκαλώντας ζημιά και στις αποχετεύσεις και στο βιολογικό, καθώς τα λάδια δύσκολα βιολογούντα, σε βιοκαύσιμο. Το μηχάνημα θα μετατρέπει τα τηγανόλαδα σε βιοκαύσιμο, το οποίο είναι πιο φιλικό από το πετρέλαιο και θα τοποθετείται απευθείας στη δεξαμενή του καυστήρα του καλοριφέρ για να εξυπηρετεί ανάγκες θέρμανσης του σχολείου.

Το Πολυτεχνείο Κρήτης θα μας στηρίζει επιστημονικά κάνοντας τις μετρήσεις, γιατί η θεωρία λέει ότι τα βιοκαύσιμα είναι πιο φιλικά στο περιβάλλον, ωστόσο αυτό πρέπει να αποδειχτεί και στην πράξη με μέτρηση του καυσαερίου. Παράλληλα θα γίνονται από το Πολυτεχνείο Κρήτης  και μετρήσεις του κόστους για να καταλήξουμε σε συμπεράσματα. Το πιλοτικό πρόγραμμα θα έχει διάρκεια ενός εξαμήνου και στη συνέχεια πρόθεσή μας είναι να το επεκτείνουμε και σε άλλα σχολεία».

Ρεθεμνιώτικα Νέα - Ελπίδα Αριστείδου